időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo
Idén Amszterdam áll az Európai hidak fókuszában

Fúziós koncertek, hangversenyek és világsztárok

Magyar Nemzet
2022.07.05. 16:16 2022.07.05. 16:20
Fúziós koncertek, hangversenyek és világsztárok

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi közös, 2013-ban indult tematikus fesztiválját, amelynek középpontjába a tavalyi megújulás után ismét egy város került. Szeptember 16-tól 30-ig a vibráló, sokszínű és nyitott Amszterdam és Budapest között épül kulturális híd: klasszikus zene, jazz- és popkoncertek, valamint kultikus filmek biztosítják a hollandiai élményt.

Az eseménysorozatban Budapesten fel lép többek között az Amszterdami Concertgebouw Zenekara Fischer Iván vezényletével és Kelemen Barnabás hegedűjátékával, a streaming listákat vezető fúziós zenét játszó zongorista, Joep Beving, Fassang László és holland pályatársa, Sietze de Vries pedig orgonapárbajt vívnak.

Az Amszterdami Concertgebouw Zenekart Fischer Iván fogja vezényelni. Fotó: Simon Van Boxtel

A fesztivált a maga nemében páratlan Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével, a holland roots-rockban utazó Dawn Brothers az idestova húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadóval, Ripoff Raskolnikovval ad közös koncertet, és az Európai hidak kedvéért áll össze a tavaly az év európai jazz-zenészének választott Tineke Postma szaxofonos az Amsterdam–Budapest Underground nemzetközi kvartettet alapító Fenyvesi Márton gitárossal és Tristan Renfrow dobossal.

A húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov is fellép. Fotó: Bárdosi Katinka

A fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar is Amszterdam nyitott kultúrájához illő hangversennyel készül: a pár éve elhunyt Louis Andriessen különleges darabja mellett Mozart saját maga és testvére számára írt kompozíciója, valamint Beethoven grandiózus Eroicája is felcsendül. De Fischer Iván nemcsak a BFZ-vel, hanem az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép, amelynek tiszteletbeli vendégkarmestere. A hangversenyen Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulójára írt Táncszvitje és – Kelemen Barnabás közreműködésével – Hegedűversenye, végül Beethoven V. (c-moll, Sors) szimfóniája hangzik el.

Fischer Iván nemcsak a Budapesti Fesztiválzenekarral, de az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép. Fotó: Stiller Ákos

A fesztiválon a filmművészet holland vonatkozású remekeit is újranézhetjük Réz András filmesztéta kalauzolásával, látható lesz mások mellett a Párizs, Texas és a Leány gyöngy fülbevalóval.

Borítókép: A Metropole Orkest több mint hatvan fővel lép színpadra (Fotó: Reinout Bos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.