Végigtáncolt balatoni éjszaka

Ez az év sem telhetett el Paloznakon jazzpiknik nélkül, ahol három napon keresztül a legjobb jazz-zenekarok és nemzetközi sztárok léptek fel. Az igényes zenei élményeket kínáló programsorozatban olyan világsztárokkal lehetett találkozni, mint Emeli Sandé, Richard Bona, Lisa Stans­field, az Earth, Wind & Fire Expe­rience, a Stereo MC's.

Oszlányi Gyöngyvér
2022. 08. 08. 6:35
null
Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajnalig tartó koncerteken a zenei programok minden korosztályt megmozgattak, a közönség szinte egy emberként táncolt a színpadok előtt. Pénteken a fesztivál nagyszínpadán a 90-es évek egyik legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield adott koncertet. Az énekesnő, aki valódi legenda a dzsessz és a pop világában, időtlen dalaival feledhetetlen koncertélményt és valódi show-t adott a közönségnek megszakítva turnéját, hogy fellépjen a 10. Paloznaki Jazzpikniken, ahol egyrészt magyarul köszöntötte a fesztiválra látogatókat, másrészt minden szám után magyarul köszönte meg a hosszan tartó tapsot.
Érezhető volt, hogy ez az este a muzsikáról szólt, nemcsak a zenekarnak, hanem a nézőknek egyaránt. És természetesen 

az All around the ­World című dal sem maradt ki a repertoár­ból, ami az énekesnő legnagyobb, védjegyévé vált slágere, és amit a férjével, Ian Devaney-vel közösen írt. 

Jazzkovács László nélkül nem piknik a Jazz­piknik, idén is a szokásos, jó hangulatot teremtő jazzy mixével zárult a pénteki koncertfolyam a nagyszínpadon.
A fesztivál második napján a legemlékezetesebb koncerteket a kisebb színpadokon láthatta a közönség, ahol a magyar jazzélet zenészei gondoskodtak a fergeteges hangulatról. 

Jó volt látni, hogy a fiatalon elhunyt Fábián Juli emlékét megtartva, a róla elnevezett színpadon olyan új és a világon elismert zenészek léptek fel, mint ­például az Infusion Trio, akik a riói olimpián is képviselték Magyarországot a Magyar Házban.

A három zenész munkássága kiemelkedik a jazz világából, nemcsak előadásmódjuk és zenei feldolgozásaik miatt, hanem különleges hangszerparkjuk is figyelemre méltó. Farkas Izsák elektromos hegedűje, Simkó-Várnagy Mihály csellója és Weisz Nándor elektromos dobja egyedülálló hangzású koncertélményt nyújtott. A zenei csemegékre igényes hallgatók alig akarták elengedni őket, könnyed és egyedi játékuk annyira jó hangulatot teremtett. A Fábián Juli Színpad utolsó fellépője Premecz Mátyás Trió­ja volt. A muzsikus Hammond-orgonájával egészen virtuóz megoldásokkal élt.

A kísérletezésnek teret adó borterasz meghittebb hangulatú koncerteknek biztosított helyszínt, ahol például a Veni duó csendesebb, nyugodtabb előadását élvezhette az odalátogató.

Szász Veronika és Bata István a népzene, a jazz és az elektronikus zene sajátos fúzióját mutatták be improvizatív előadásukban, és teremtettek ­harmóniát a közönség körében. Igazi belső figyelésre és elmélkedésre ösztönző előadásuk megnyugtató és relaxáló pillanatot biztosított a teraszon ülő közönségnek. Ahogyan Micheller Myrtill és Pintér Tibor a jazzpiknikre évek óta visszatérő duója is különleges, piafi hangulatú zenei csemegét jelentett a hallgatóknak.
Az egyik legnagyobb siker – a Paloznak főutcáján felállított színpadon – Molnár Tamás Fonogram-díjas előadóestje volt. 

A Petőfi Zenei Díj és a Dal legjobb dalszövegírója most egy akusztikus koncertet adott elő az Infusion Trió hegedűsével, Farkas Izsákkal. A Cseh Tamás szövegeire hajazó, igazi városi folk életérzést költőien megfogalmazó dalait a közönség szó szerint ismerte és együtt énekelte az előadóval. Molnár Tamás első szólóalbuma, amelynek dalaiból válogatott ezen az esten, Szív utca címmel idén jelent meg. A felszabadítóan őszinte, sokszor megindító, máskor humoros öniróniával fűszerezett dalszövegei rabul ejtették a színpad előtt állókat.

A tizedik évét ünneplő jazzpiknik szervezői igazi jazzhangulatot árasztó fesztiválhimnusz komponálására kérték fel a Random Trip muzsikusait, ami a zenében rejlő erőt hangsúlyozza és az együtt zenélés öröméről szól. A Paloznaki jazzpiknik alapítói megtartották ígéretüket, amit Fábián Julinak tíz évvel ezelőtt tettek: igényes, egyedi zenei stíluskavalkádot hoztak létre, ahol a minőség és a zene szeretete érezhető minden egyes koncerten.

Borítókép: Varázslatos hangulat (Fotó: Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.