Táncolni öröm

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében negyedik alkalommal rendezik meg vasárnap a Nagy Táncválasztót. Idén 12 városban, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Budapesten, Szekszárdon, Sopronban és Székesfehérváron várják a szervezők az érdeklődőket, akik az egész napos program során ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilmvetítéseken és táncelőadásokon is részt vehetnek.

2022. 09. 23. 17:26
Nagy Táncválasztó 2019. 04. 28.
Fotó: Csillag Pal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett ingyenes program célja, hogy a táncórákkal elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. A különféle táncműfajok megismertetésen túl a szervezők fontos célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a táncot. Mint közleményükben írják, 

a tánc mindenkinek elérhető közösségi élmény, ami nemcsak azért fontos, mert fejleszti az emberi testet, az izomzatot, hanem olyan örömforrást is jelent, amely felszabadítja és gazdagítja a személyiséget.

2019-ben a tánc világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal és nagy sikerrel rendezték meg az első Nagy Táncválasztót, amely mára több ezres közösséggé vált. A rendezvényen ingyenes, nyilvános táncórák és közel száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja az érdeklődőket.

– A Nagy Táncválasztó megrendezését abból a célból indítottuk, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik még nem próbálták ki a táncművészet valamelyik stílusát – mondta lapunknak Török Jolán táncművész, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke.

Hiszünk abban, hogy ha valaki kipróbálja, milyen táncolni, az olyan örömet szerez neki, amit a későbbiekben is szeretne átélni, és reményeink szerint a jövőben megtalálja a személyiségéhez illő táncstílust. Tapasztaltuk, hogy mivel a táncművészet összetett művészeti ág, komplexitásában hat a személyiségre, bármely korosztályról is beszélünk. Az elmúlt három év mutatja, hogy a Nagy Táncválasztó megrendezése sikeres, hiszen idén már 12 városban lesznek rendezvények, a látogatók között minden korosztályt megtalálunk, és szövetségünk tagjai visszajelzései alapján igazolhatjuk, hogy egyre többen választják szabadidejükben a táncművészet valamelyik ágának elsajátítását

 – összegezte a táncművész.

 

Álljon itt néhány program ízelítőként. Budapesten a Budapest Táncszínház – DEPO helyszínén 10 órától klasszikus balett, modern tánc, kortárstánc, jazztánc és art jazz kurzusokra lehet jelentkezni, déltől ismert táncművészek közreműködésével kerekasztal-beszélgetés is lesz. 

Debrecenben a CSIL-ban és a Dósa Nádor téren lesznek a főbb programok: hiphop, mazsorett, bachata, ír tánc és felnőtt néptánc szerepel a kínálatban. 

Győrben a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium Szabolcska utcai központja a fő helyszín, ahol kiváló táncpedagógusoktól és koreográfusoktól leshetik el az érdeklődők a klasszikus balett, a kubai salsa, az indiai tánc, a hiphop, a jazztánc, a zumba és a hastánc alapjait. 

Kecskeméten a Grapevine Tánciskola közel húsz táncműfajban szervez táncórákat: show-tánc, gyermek társastánc, bachata, hiphop, klasszikus balett és breaktánc is választható. A Grapevine Tánciskola tanárai Nagykőrösön és Izsákon is szerveznek órákat az óvodás, a kisiskolás és a középiskolás korosztályok részére. 

Kőszegen a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják a táncolni vágyókat, klasszikus balett, rock and roll, argentin tangó, társastánc és néptánc is szerepelnek az idei kínálatban. 15 és 17 óra között pedig a kőszegi és a szombathelyi táncegyüttesek bemutatóival is készültek a szervezők. 

Miskolcon az Ady Endre Művelődési Ház ad otthont a rendezvénynek, ahol a klasszikus balett, a latin táncok és a történelmi társastáncok alapjai is megismerhetők. 

Nyíregyházán a Luther utcai Evangélikus Általános iskolában az ismert táncműfajok mellett capoeira, felnőtt balett, anya-lánya jazztánc és baba-mama tánc is várja a családokat. 

A Pécsi Művészeti Gimnáziumban 9 órakor indulnak a kurzusok: színpadi tánc, flamenco, társastánc, modern tánc, jógatánc és felnőtteknek a klasszikus balett is kipróbálható. 

Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ a helyszíne a 10 órától induló táncóráknak: gyerekbalett, hastánc, show-tánc, kortárs és modern jazz, jóga és néptánc is választható. 

Székesfehérvár először csatlakozik az eseményhez, amelynek a Dance Studio Nagy-Kuthy lesz a helyszíne a Holland fasor 1-ben. Itt klasszikus balett, aerial balett, sztepp, swing, hiphop és jazztánc is kipróbálható. 

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra várja az érdeklődőket, ahol musical, kreatív gyerektánc, senior örömtánc, linedance, táncterápia mellett indiai tánc és szerb tánc is tanulható. 

Szekszárdon a PTE IGY Gyakorló Általános Iskola Mátyás király utcai épülete lesz a helyszíne a Nagy Táncválasztónak. Amerikai jazz, kortárs tánc, klasszikus balett, show-tánc, kontakttechnika és társastáncórák váltják majd egymást 10 órától, késő délután pedig gálaműsorral és táncházzal készülnek a szervezők.

Az esemény valamennyi helyszínen ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre személyesen a helyszíneken vagy a szervezők online felületein van lehetőség.

Borítókép: Fiatalok és idősek is kipróbálhatták a különböző táncokat (Forrás: Nagy Táncválasztó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.