Erdélyi összegzés

A három éve megalakult Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elégedetten tekinthet vissza az elmúlt évre. Terveit a nehezebb körülmények között is maradéktalanul teljesítette. A részletekről Kelemen László, az alapítvány elnöke számolt be.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 18:30
null
Forrás: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyi Hagyományok Háza a világban zajló nehéz körülmények között is töretlenül fejlődik. Kelemen László tisztában van azzal, hogy egy szervezet felépítése hosszabb folyamat, de a maga természetes módján kell létrejönnie.

Nagyon sok programot szervezünk Erdélyben, munkánkra már a szélesebb közönség is felfigyelt 

– mutatott rá az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke.

Erdélyben nem mi voltunk az úttörők, a hagyományőrzésnek ebben az országrészben igen gazdag története van, ami még a kommunista időszakra is visszanyúlik. 1990 után sorra alakultak a hagyományőrző, megújító szervezetek. Hosszasan lehetne sorolni a kezdeményezőket, de elég, ha Kallós Zoltán nevét, s a Kallós Alapítvány három évtizedes munkáját említem. 

– tette hozzá.

Mint kifejtette, az Erdélyi Hagyományok Házának ebben a jól működő rendszerben kellett megtalálnia a helyét. Gyümölcsöző együttműködések alakultak ki stratégiai civil szervezetekkel, mintegy tizenkettővel dolgoznak együtt Szatmártól Sepsiszentgyörgyig. 

A választék is igen színes, a napi apró munkáktól, a gyerekekkel való foglalkozásoktól a nagy tömegeket vonzó koncertekig szerepelnek programok a palettán.

Különösen emlékezetes volt a nagycsütörtöki koncertsorozat, amikor – az ökumené jegyében – a csíksomlyói kegytemplomban, valamint a marosvásárhelyi vártemplomban és a kolozsvári Magyar utcai evangélikus templomban szerveztünk hangversenyeket.

– idézte fel Kelemen László.

A hagyományos székelyudvarhelyi erdélyi táncháztalálkozó a legfontosabb programnak számít Erdélyben, idén is több ezer embert mozgatott meg.

A Mikházi szabadegyetemmel is hagyományt teremtettünk, s az elért eredmények tükrében idén is tervezzük. Igen, Mikháza a magyar kultúrtörténet legendás helye, s ezt a legendát mi éltetni kívánjuk

– folytatta az elnök, aki a sarkalatos programok mellett a kisebb, közösségépítő szervezésekre is felhívta a figyelmet. Mint mondta, még a pandémia alatt kezdték szervezni a csíkszeredai munkatársaik az online Népdalkalákát, s a sikerek nyomán idén Mezőbergenyében is találkoznak a kis közösségek. A Kacagókaláka egy kolozsvári kezdeményezés nyomán született, a lányok-asszonyok, mint régen a fonóban, összegyűlnek, kézimunkáznak énekszó mellett, s a mese sem maradhat el.

A hagyományok ápolása mellett az identitás megőrzést is fontos feladatuknak tekintik; a népszámlálás nyugtalanító adatai különösen fontossá teszik számukra ezt a munkát.

Borítókép: Erdélyi táncháztalálkozó (Fotó: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány/Pataki Hajnal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.