Minőségi színházi élmény középiskolásoknak

Hiánypótló kezdeményezéssel jelentkezett a Déryné-program, ugyanis többéves előkészítést követően idén februárban elindította a KultUp – Belenősz a kultúrába! című, a 14–18 éves korosztály számára készült élményprogramot. Céljuk, hogy eljussanak mind a tizenkilenc vármegyébe, így az első fél évben ötven alkotóval és szervezettel együttműködve, ötven témanap alatt közel ezernyolcszáz programelem megvalósításával, több mint 15 ezer diák elérésére vállalkoznak.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 9:00
KultUp
Fotó: Borka_Georgina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemrég elindult KultUp célkitűzése, hogy az élmény- és drámapedagógia nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a diákokat a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje. De nem utolsó szempont az sem, hogy hozzájáruljon az erős értékrend, a tartós érdeklődési körök és a motivált jövőkép kialakulásához. A program megálmodója Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója, vezetője Héjja Gábor, aki a program megvalósulásáért, hatékonyságáért és működőképes rendszeréért felel.

KultUp
A KultUp elsődleges célja az élményszerzés (Fotó: Érdi Róbert)

A KultUp minden eleme a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos irodalmi karakterekkel, történetekkel foglalkozik. Ugyanakkor a cél elsősorban az élményszerzés, másodsorban az ezzel kapcsolatos pozitív képzettársítás a színházzal, művészettel és a bemutatott karakterekkel, alkotásokkal kapcsolatban. De a különlegesség abban rejlik, hogy minden meglátogatott intézmény egyedi oktatási struktúrát kap: állandó központi elem az élménypedagógia, a kultúraterjesztés, a pályaválasztási szemléletformálás, a közösségteremtés és a tehetséggondozás is.

A sokrétű választék minden eleme kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Alaptantervre és az iskolai színtér sajátosságaira. A színházi és művészetoktatási programokon többek között speciális, iskolai helyszínre létrehozott színházi produkciókon, rendhagyó művészet- és élménypedagógia-órákon, valamint iskolai terekre életre hívott művészeti foglalkozásokon vehetnek részt a diákok. A témanap összeállításakor többek között az alábbi programelemek közül lehet választani: tantermi színház, vitaszínház, szünetszínház, szabad szinkron, közösség- és csapatépítő társasjáték, rendhagyó irodalom- és drámaóra.

 

A komplex készségfejlesztő foglalkozásokat a KultUp műhelyében fejlesztik, a Déryné Társulat civil szervezetek, partnerintézmények és a civil szervezetek közreműködésével, ilyen pél­dául a Győri Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Nemzeti Emlékezet Bizottság, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Rákóczi Szövetség, az Epika Társulat, valamint a Ludwig Trupp. A program hosszú távú célokat is szolgál, hiszen a diákok és a pedagógusok visszajelzései alapján a szervezők folyamatosan alakítják.
Az országban egyedülálló módon a részt vevő iskolákban átfogó bemeneti és kimeneti méréseket végeznek, valamint hatásossági tesztet, amely az elégedettség mellett kultúra- és médiafogyasztási szokásokra is rákérdez. Sőt, a visszajelzések bővebb képet adnak a fiatal korosztálynak a színházhoz való viszonyulásáról is. A KultUphoz kapcsolható kutatás pedig lehetőséget ad arra, hogy egy országosan reprezentatív mintán ne csak a program és programelemek sikerességét mérjék, hanem a közösségépítésre gyakorolt hatásokat is.
 

Ezenfelül egy országos tehetségkutatót is életre hívnak, ami öt kategóriában zajlik: zenekari, ének, mozgás, próza, valamint dráma. A nevezés online történik, kategóriánként a legjobb tíz produkciót választják ki, amelyek meghívást kapnak a KultCamp döntőjére, ezenfelül egy online szavazáson a nézők is kiválaszthatják a kedvencüket.

A program csúcspontja a Déryné Fesztivál alatt, a Rákóczi Szövetséggel együttműködésben létrejövő KultCamp, azaz 450 diákot várnak a Déryné Fesztivál ideje alatt, július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Táborban. A diákok többek között csapatépítő jellegű és készségfejlesztő játékokon, kvízesten, vezetett túrákon és sportversenyeken vehetnek részt. A tábori élményeken túl a fesztivál életérzést is megtapasztalhatják a színházi előadásokon és koncerteken való részvétellel.

 

Borítókép: KultUp program (Fotó: Érdi Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.