Fehérlófia a fejünk felett

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti mostantól a Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát. Ha a Gyulai Pál utca 13. szám alatti székház mellett megyünk el, vessünk egy pillantást az udvari homlokzat hatalmas falfestményére, amelyen az aranyhajú Fehérlófia látható, az emberfeletti erejű fiú, akit egy fehér kanca hozott világra. Tegnap tartották a Jankovics Marcell-emlékfal-avató ünnepséget a székházban, melyen a művész özvegye, Rubovszky Éva is részt vett.

2023. 05. 19. 5:30
fehérlófia
20230518 Budapest Gyulai Pál u Jankovics Marcell emlékfal avató Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén harmincéves Nemzeti Kulturális Alap a Fehérlófia című film főhősének művészi megfestésével kívánja kifejezni tiszteletét és nagyrabecsülését Jankovics Marcell egykori NKA-elnök munkássága előtt. A mesét és címszereplőjét Jankovics Marcell örök érvényű mesefilmjén keresztül mindnyájan ismerjük. A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egész alakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára.

Fehérlófia
A alfestményen a sétáló Fehérlófia egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Fotó: Mirkó István

 

Fehérlófia összetett karakterét ábrázolja az emlékfal

A Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze. Kétszer töltötte be az alap elnöki pozícióját (1998–2002, 2010–2011), amely időszak alatt számos maradandó intézkedésével az intézményt a kultúratámogatás egyik legjelentősebb pontjává tette. Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a művészetnek, a művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van. Mint mondta, monumentális életművének megismertetése és ápolása nemes küldetésünk és kötelességünk. Bús Balázs, az NKA alelnöke beszédében kitért arra, hogy Jankovics Marcellnak a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. Kötelességüknek érzik ezért, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azokat az NKA szimbólumává tegyék. – Ezért választottuk a művész által megalkotott életfát ismét a Nemzeti Kulturális Alap címeréül, s így valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is – fogalmazott Bús Balázs.

 Kifejtette, hogy az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált.

 Az NKA egybeforrt az ősi jelképpel, amit a szervezet támogatáspolitikája is tükröz, ahol a fa gyökérzete maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét. Ahhoz, hogy erős és ellenálló kultúrrendszerünk, ha tetszik kikezdhetetlen kulturális immunrendszerünk legyen, a gyökérzetnek folyamatosan erősödnie kell, ez szavatolja ugyanis az egyre inkább teret nyerő woke és cancel kultúrában a kulturális kihívásokkal szembeni védelmet.

 Végül kiemelte: a Nemzeti Kulturális Alap a magyar kultúra meghatározó szereplője, és mint ilyen az az intézmény, amelyre hosszú távon szükség lesz. Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára kijelentette, hogy számára megtisztelő volt ezt a csapatmunkát összefogni és lebonyolítani. Mint mondta: „amellett, hogy Budapest egy fontos műemlékének tűzfala újulhatott meg a falfestés előtt, az úttörő és újító művész, Jankovics Marcell életműve minden grafikával és innovációval foglalkozó ember számára példaértékű, amelyhez ezzel a projekttel talán valamennyit mi is hozzátehettünk.”

Borítókép: Jankovics Marcell  szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit az NKA szimbólumává teszik. ( Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.