Szarka Tamás Kézfogás című dala Európa kulturális fővárosában

Veszprémben, a Zöld város parkban adja elő Szarka Tamás több száz gyermekkel együtt a Kézfogás című dalt pénteken 11 órakor, a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A zenészt a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda Kuckó Tagóvodája hívta meg a közös éneklésre, amelynek a Kossuth-díjas művész nagy örömmel tesz eleget. Erről a helyről csatlakozik az 517 intézményhez, akik regisztráltak és ugyanebben az időben településükön éneklik a dalt. Idén már 150 ezren adják elő Szarka Tamás Kézfogás című dalát nemzeti összetartozásunk ünnepén.

2023. 05. 30. 5:15
Szarka Tamás
Fotó: Szarka Tamás Produkció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szarka Tamás által életre hívott kezdeményezés mára a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális eseménye lett. 2019 óta minden esztendőben több mint százezren adják elő együtt és egy időben a dalt világszerte a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Már évek óta létezett a dal, amikor berobbant a köztudatba, és elkezdték a nemzeti összetartozás himnuszaként emlegetni. 2019-ben Budapesten a Kossuth téren, 2021-ben az Országházban a Szent Koronánál, tavaly a komáromi Erzsébet hídon, idén pedig Veszprémben adja elő Szarka Tamás a Kézfogást több száz gyermek közreműködésével. 

Szarka Tamás
Idén már 150 ezren énekelnek és táncolnak Szarka Tamással (Fotó: Gálos Viktor)

– Első alkalommal, 2019-ben is láttam a regisztrált videókon, hogy nemcsak énekeltek, hanem meg is mozdultak a gyerekek, szerettek volna táncolni. Ezért idén már táncolunk is – mondta lapunknak Szarka Tamás. – A Magyar Állami Népi Együttes készített kérésemre három koreográfiát, hogy legyen minta azoknak, akik táncolni szeretnének. Csodálatos felvételeket kaptunk. Az egyik videón például az ünneplőbe öltözött gyerekek több helyszínen éneklik a dalt. Az egyik versszakot az iskola előtt, a másikat a templomban, a harmadikat az iskolakertben. A másik videón látunk 16 ovist, a következőn négyszáz középiskolást. Van, amikor saját zenekarral játsszák el az iskolások a dalt. Szépek és meghatóak ezek a felvételek, a közösségi oldalaimon mind megtalálhatók – tette hozzá.

Szarka Tamás kiemelte, hogy idén június 2-án, pénteken 11 órakor lesz az esemény, mert igazodnak a tanítási naphoz. Több mint 150 ezer résztvevő lesz az idén. – Hálás vagyok azért, hogy énekkel, tánccal kifejezhetjük, hogy mi, magyarok összetartozunk: csodálatos nyelvünkben, kultúránkban és ebben az énekben. Készítettem egy táncos verziót is, amely feszesebb, gyorsabb. Áthangszereltem és táncra alkalmassá tettem és beleszerkesztettem a Kézfogásba a Himnuszt is. Ennek a dalnak az éneklésével és tánccal ünnepeljük a nemzeti összetartozás napját – foglalta össze Szarka Tamás.

Borítókép: 2019-ben a Kossuth téren énekelt először Szarka Tamás a gyerekekkel a nemzeti összetartozás ünnepén. (Fotó: Szarka Tamás Prod.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.