Százegy éves korában elhunyt Picasso múzsája

Picassótól, akivel tíz évig tartott a kapcsolata, két gyermeke született, Claude és Paloma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 07. 9:02
ART-PEINTURE-GILOT
(FILES) French painter Francoise Gilot poses at her atelier, in Paris, on April 6, 2004. French painter Françoise Gilot, who was Pablo Picasso's partner from 1946 to 1953, then pursued a career as a renowned artist after leaving him, has died aged 101, AFP learned on June 6, 2023 from the Picasso Museum, confirming a report in the New York Times. (Photo by JEAN-PIERRE MULLER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia festőművész, Pablo Picasso egykori élettársa.

A tüdő- és szívproblémákkal küzdő festőnő, aki évtizedek óta New Yorkban élt, a Mount Sinai West kórházban halt meg kedden – közölte Gilot lánya, Aurelia Engel, aki rendkívül tehetséges festőnek nevezte Picasso egykori múzsáját.

Francoise Gilot 1921. november 26-án látta meg a napvilágot Neuilly-sur-Seine-ben. Első litográfiáit a párizsi Atelier Mourlot-ban készítette, egyedüli nőként abban a műhelyben, amelyben a XX. század első felének nagy mesterei, köztük Picasso, Léger, Matisse, Miró, Chagall, Giacometti is dolgoztak.
Picassóval 1943-ban találkozott először, 1946-tól élt egy fedél alatt a nála negyven évvel idősebb katalán festővel dél-franciaországi házukban. 

Picassótól, akivel tíz évig tartott a kapcsolata, két gyermeke született, Claude és Paloma.

A festőpár útjai 1953-ban szétváltak. Gilot lassan kiérlelte saját festői stílusát, színpadi díszletet és jelmezeket is tervezett. A rajz és a papírmunkák is segítették őt abban, hogy amennyire lehetett, kivonja magát Picasso művészi hatása alól.

Francoise Gilot lett az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót, ami a következő évtizedben erősen rányomta a bélyegét az életére és a pályafutására is, Picasso ugyanis igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését.

A hatvanas évekre Gilot egyre inkább elengedte a szigorú vonalvezetést, formái lágyultak, líraibbá váltak. Ekkor készült egyik legnagyobb szabású műcsoportja, a Labirintus-sorozat is, amelyben az őt ért traumákat is igyekezett feldolgozni.

Idővel egyre fontosabbak lettek számára a színek is, Keleti város I–II. című képei Matisse színkezelésének hatását mutatják, ám közben a fekete és a fehér erős kontrasztjára építő tusrajzokat is alkotott az ekkorra az Egyesült Államokba költöző festő.

Francoise Gilot-ra sokáig csupán Picasso múzsájaként tekintettek, de munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby’s egyik idei aukcióján pedig már egymillió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye.

Gilot műveiből több tárlatot is rendeztek a budapesti Várfok Galériában, amellyel a festőnő életre szóló barátja, Rozsda Endre (1913–1999), a Párizsban élő magyar festőművész révén került kapcsolatba. Francoise Gilot-t 2000 óta ez a galéria képviseli Magyarországon és a régióban.
A Várfok Galéria legutóbb a 100. születésnapján, 2021 novemberében tisztelgett egy retrospektív jellegű kiállítással a festőnő előtt.

Gilot több könyvet is írt, az Életem Picassóval című 1964-ben jelent meg, s utána több nyelven, köztük magyarul is napvilágot látott. 

Könyvet írt 1990-ben a két festőóriásról Matisse és Picasso – barátság a művészetben címmel, saját művészi fejlődését írta meg A tekintet és a maszk című kötetben.
Gilot munkásságát több magas kitüntetéssel, köztük a francia Becsületrenddel ismerték el.

Borítókép: Francoise Gilot (Fotó: AFP/Jean-Pierre Muller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.