Különleges kamerát vásárolt meg a Nemzeti Filmintézet

A Pathé cég által gyártott kamerák meghatározó szerepet töltöttek be a korai erdélyi magyar filmgyártásban. E kamera igazi filmtörténeti különlegesség, amelynek az egyik prototípusát nemrég sikerült megvásárolnia a Nemzeti Filmintézetnek. Ez pedig újabb mérföldkő a Mozgóképes Hungarika Kutatási Programban. A Svenk ma esti adásában szó lesz többek között a kutatási programról és a kamera történetéről is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 15:15
A tolonc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Hungarika kutatás egyik lényege és nagyon fontos alappillére az, hogy folyamatos és nagyon bensőséges kapcsolatot ápoljunk hasonló külföldi intézmények hasonló kutatóival, mint amilyenek mi vagyunk – mondja Kurutz Márton, az NFI Filmarchívum kutatási menedzsere a Svenk ma esti adásában. Hozzáteszi, hogy sokszor gyümölcsöző az ilyen barátság, az ilyen kapcsolat.

svenk
A Pathé francia cég által gyártott kamerát megvásárolta az NFI (Fotó: Svenk)

 

Így került elő ez Pathé-kamera is. Ennek különlegessége, s azért is fontos a magyar filmarchívumnak, hogy 1923-ban, amikor a Pathé cég Kolozsvárra érkezett Janovics Jenő meghívására az első erdélyi magyar játékfilm forgatására, akkor egy ilyen kamerát hoztak magukkal. 

Sőt, csatlakozott a csapathoz a Franciaországban tanult magyar operatőr, Polik Dezső is. Kurutz Márton felhívja arra is a figyelmet, hogy Polik Dezső születésének évfordulóját ünnepelhetjük ebben az évben. 
– Polik Dezső itt maradt Magyarországon, s bizonyíthatóan ezzel a kamarával forgatták a többi erdélyi némafilmet is. Azonban Polik elment Budapestre. S a szűkre szabott életében –  hiszen valami fertőzésben halt meg a húszas évek elején – már csak egy-két filmet tudott leforgatni. 

Viszont ez a Pathé-kamera, aminek egy másik darabja ott marad Kolozsváron, és fényképek bizonyítják, hogy ezzel forgatták az összes többi kolozsvári magyar játékfilmet.

Ez körülbelül ötven játékfilm lehetett. 

A Nemzeti Filmintézet Mozgóképes Hungarika Kutatási Programjának fontos eleme, hogy a Pathé márkájú kamerák és az ezekhez kapcsolódó történetek is előkerüljenek – szögezi le a kutatási menedzser. 

 

A Svenk mai adását 22.50-kor láthatják a Hír TV-n.

 

Borítókép: Jelenkép A tolonc című filmből (Fotó: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.