Megnyílt a budai Várban a felújított Karakas pasa tornya

Megújult a budai Várban Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott épület mellett török kertet is kialakítottak a Csikós udvar északi végében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 13:31
Megújult és megnyílt a budai Várban Karakas pasa tornya budai Vár
Megújult és megnyílt a budai Várban Karakas pasa tornya Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középkorban a mai Csikós udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez a terület a budai Vár védelmi rendszerének része volt. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel a felújított épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Megújult és megnyílt a budai Várban Karakas pasa tornya. Háttérben a Lovarda és a Budavári Palota épülete látszik
A megújult Karakas pasa tornya, háttérben a lovarda és a Budavári Palota épülete látszik  Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, török kori tornyot még a XIX. század végi, Ybl Miklós vezette építkezések során bontották le, a mai Karakas pasa tornya a II. világháború után épült. A Csikós udvar többi épületét, a főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a lovardát azonban a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották.

Sikota Krisztina hangsúlyozta: a Nemzeti Hauszmann-program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a budavári Palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat.

A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket 

– fogalmazott. Elmondása szerint a torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, aktuális programokra.

A torony mellett kialakított török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot – közölte Sikota Krisztina. Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

Borítókép: A török kert, háttérben a megújult Karakas pasa-toronnyal a budai Várban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.