Nyolcvanegy éve kezdődtek a doni hídfőcsaták

Miután a „Blitzkrieg” kifulladt Moszkva alatt, a németek benyújtották revíziós támogatásukért a számlát, és az 1942. évi nyári offenzívához a teljes magyar haderő frontra küldését követelték, amelyet a magyar fél egy hadseregre alkudott le. Az 1942. június 28-án megindított támadás során jutott el a Magyar Királyi 2. honvéd hadsereg a Don partjára, ott kellett megvédenie a magyar haza határát.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyarságkutató Intézet2023. 07. 18. 18:30
Az 1942. május 9-i Esztergom-tábori kormányzói díszszemle pillanatképe: a 30/II. harckocsi zászlóalj nehéz harcúkocsi századába tartozó egyik Pz-IV.F1 német közepes harckocsi Forrás: Babucs Zoltán gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második magyar hadsereg hazai körülmények között jól felszerelt volt, de a keleti hadműveleti területen hamar bebizonyosodott, hogy a Magyar Királyi Honvédség, amely a szomszédos államok elleni revíziós háborúra készült, a Vörös Hadsereggel szemben csak komoly áldozatok árán képes eredményesen helytállni – olvasható a Magyarságkutató Intézet cikkében.

Veszteségek a Don partján a harcok után, 1942-ben
Veszteségek a Don partján a harcok után, 1942-ben  
Fotó: Bundesarchiv

Az expedíciós magyar hadsereg is az 1942. június 28-án megindult „Operation Blau” részese volt és kiérkezett részeit menetből vetették be. Vitéz Jány Gusztáv vezérezredes csapatainak a Don mentén kellett biztosítaniuk a Sztálingrád és a Kaukázus felé előretörő németek balszárnyát. 

A Donhoz 1942. július 7–10. között jutottak ki a harcoló seregtestek, de a teljes Don menti védelmi vonalat csak 1942. augusztus 25-ére vették birtokba a honvédek.

A Voronyezstől délre fekvő, 210 km szélességű magyar arcvonalszakaszon a szovjet 6. hadsereg által kiépített három olyan hídfőállás (Uriv–Sztorozsevoje, Scucsje–Perejeshaja, Korotojak) is volt, amelyekért 1942. július 18. és szeptember 16. között több ízben súlyos harcok dúltak. A hídfőcsatákban a „doni” hadsereg alakulatainak zöme részt vett, egyedüli „gyorstartalékát” az esztergom-tábori 1. tábori páncéloshadosztály képezte. Csupán a korotojaki hídfőt sikerült felszámolni, a többi a szovjetek kezén maradt.

Borítókép: Az 1942. május 9-i Esztergom-tábori kormányzói díszszemle pillanatképe: a 30/II. harckocsi zászlóalj nehéz harcúkocsi századába tartozó egyik Pz–IV.F1 német közepes harckocsi (Fotó: Babucs Zoltán gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.