Hajdani vásárok hangulatát idézi a Mesterségek ünnepe, mutatjuk a legjobb programokat

A budai Vár hangulatos polgárvárosi részén 37. alkalommal rendezik meg augusztus 18. és 20. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját. Az ingyenesen látogatható rendezvényen, a Mesterségek ünnepén, amely a Szent István-napi programsorozat része, hazai és külföldi kézművesek portékáit nézhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, a látványműhelyekben pedig ki is próbálhatják a mesterségeket. A fesztivál idei díszvendége Csehország, kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei lesznek. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel.

2023. 08. 07. 19:00
mesterség
Fotó: Papp Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcszáz magyar és csaknem százötven külföldi kézműves részvételével rendezik meg a hajdani vásárok hangulatát idéző népművészeti fesztivált, ahol a látogatók megvásárolhatják a népi kézműves portékákat és majd száz látványműhelyben ismerkedhetnek az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézművesközösségeinek munkájába. Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi kulturális örökség egyezményhez. A Mesterségek ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, amelyek olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az említett egyezmény nemzeti és reprezentatív listájára. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés. Az idei díszvendég Csehország lesz, a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködésben csehországi kézműveseket fogadnak. A kézművesek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mesterség
A Mesterségek ünnepén bemutatják a régi paraszti konyha eszközeit. Fotó: Papp Kornél

 

A Mesterségek ünnepének kiemelt témája

Igyártó Gabriella, a Mesterségek ünnepe fesztiváligazgatója lapunknak azt mondta, hogy a rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei kerülnek fókuszba. Fő céljuk a régi paraszti konyha eszközeinek bemutatása. Olyan konyhai eszközöket láttatnak a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekastermékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak. Mint rámutatott, a kézművestárgyak napjainkban nagyon kedveltek és jól hasznosíthatóak a mai gasztronómiában. Ezeket a paraszti konyhában használatos tárgyakat szeretnék népszerűsíteni a rendezvényen. A gyerekek pedig játszóházakban ismerhetik meg a régi eszközöket, például a vajköpülőt, a sajtárt.

 

A fesztivál programjai

A legkisebbeket a Hagyományok Háza a Fabatka porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel, tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várja. A felnőtteket pedig divatbemutatóval és táncházzal szórakoztatják a hangulatos utcákon és tereken. A „folkTREND!” divatbemutatón ötödik alkalommal lehet majd látni a kiírt pályázat nyertes alkotásait. Azok a tervezők mutatkoznak be, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve  kiegészítő kollekciókat hoznak létre. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Borítókép:  Augusztus 20-án kenyéráldással  köszöntik Szent István napját. (Fotó: Papp Kornél)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.