Szeptember 20-tól ötödszörre is PesText

Skandináv sztárszerzőkkel, a francia könyvillusztráció legnagyobbjaival, az első Stranger Things-regény szerzőjével, valamint a TÁP Színház előadásával várja a látogatókat a PesText 2023 nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál szeptember 20–30. között Budapesten. A fesztivál összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött.

2023. 09. 18. 19:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált idén ötödik alkalommal rendezik meg 2023. szeptember 20. és 30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény szerzője is ott lesz a PesTexten Fotó: Ew.com


A fesztiválra érkezik többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója; A könyvkötő című művével világhírűvé vált Bridget Collins; a Goncourt-díjas Mathias Énard. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a három fiatal tehetség, a történelmi regényt megújító Stacey Halls, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője. 

A PesText kiemelt szerepet szán az irodalom határterületeinek, így a könyvillusztrációnak is. A Minden színben című kiállítás a francia könyvillusztráció legizgalmasabb alkotóit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, és az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a francia könyvillusztráció legismertebb alakja is.

A zenei és színházi programokról Vecsei H. Miklós és a TÁP Színház gondoskodnak. A rendhagyó és provokatív megoldásairól ismert TÁP színház Janne Teller Ha háború lenne nálunk című írása alapján készített előadást Vajdai Vilmos rendezésében. Vecsei H. Miklós és előadótársai pedig irodalmi koncertszínházat hoznak a Három Hollóba, ahol Pilinszky János és Csoóri Sándor életművéből válogatnak a színház, zene, irodalom és performansz határterületein mozogva. Pátkai Rozina különleges Petőfi-estjére neves képregényművészek és illusztrátorok fognak élőben rajzolni.
A PesText szervezője a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Főtámogatója a Magyar Kultúráért Alapítvány.

Amikor öt évvel ezelőtt először rendeztük meg a PesTextet, olyan nemzetközi fesztivált álmodtunk meg, amely a világirodalmat helyezi a fókuszba, ugyanakkor külföldön is jó hírét kelti a magyar kultúrának. Azóta minden évben kiváló szerzőket hívtunk el hazánkba, akik izgalmasabbnál izgalmasabb párbeszédeket folytattak a magyar olvasókkal – idén sem lesz ez másként

– fogalmazott Kollár Árpád, a PesText alapítója, a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) igazgatója.

A fesztivál összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött.

Borítókép: Több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várja látogatóit a PesText (Forrás: Facebook/pestext.festival)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.