Meghalt a Kool & the Gang alapító tagja és dobosa, George „Funky” Brown

Hetvennégy éves volt.

Forrás: Rolling Stone2023. 11. 17. 21:33
null
US singers Dennis Thomas (L), George Brown (2nd from L), Robert 'Kool' Bell (2nd from R), and Ronald Bell (R), from the band Kool & The Gang, attend the Songwriters Hall of Fame 49th Annual Induction and Awards Dinner at New York Marriott Marquis Hotel on June 14, 2018 in New York City. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Brown, a Kool and the Gang társalapítója, dobosa és dalszerzője november 16-án, csütörtökön halt meg, miután alulmaradt a tüdőrákkal való küzdelemben 74 éves korában– írja a Rolling Stone

A Kool and the Gang sajtósa a portálnak azt mondta, a zenész családja azt kérte, hogy az elhunyt tiszteletére virágok helyett adományokat küldjenek az Amerikai Tüdőrák Társaságának.

A Funky becenévre hallgató Brown nemcsak a Kool and the Gang kitörölhetetlen funky és diszkóslágereinek ritmusát adta, hanem aktívan részt vett a megírásukban is. Brown a társszerzője a Ladies Night, a Jungle Boogie, a Celebration, a Summer Madness és a Too Hot című daloknak is.

És pontosan annyira, amennyire ezek a dalok örök klasszikusok maradnak minden buliban, George Brown munkássága is örökre nyomot hagyott a zene történetében. Hatással volt Jay-Z, Madonna, Nas, a Killers, Janet Jackson, vagy éppen a Beastie Boys munkásságára.

Brown a New Jersey állambeli Jersey Cityben nőtt fel, és amint azt a Red Bull Music Academynek adott 2015-ös interjújában elmondta, „belső ritmusa” már gyerekkorában nyilvánvaló volt: „Vajkést fogtam, és mindenféle tárgyon doboltam vele. Aztán lementem egy zeneboltba a Newark Avenue-n, és leckét vettem három dollárért egy úriembertől, aki a Shirelles-zel játszott. Azt mondta: „Hé, te egy tehetség vagy!”

Azonban a családja nem engedhette meg magának, hogy órákat fizessenek a fiúnak, de eltántoríthatatlanul gyakorolt, és tanulmányozta a nagy jazzdobosokat, többek között Buddy Richet. Még tinédzser volt, amikor 1964-ben találkozott „Kool” Bell-lel, Ronald Bell-lel, Ricky Westfielddel, Dennis Thomasszal, Spike Pickensszel és Charles Smithszel, hogy megalakítsák a Jazziacs nevű együttest. 

A következő néhány évben rendszeresen koncerteztek, gyakran játszottak Motown-feldolgozásokat, és fellépett még néhány nagy névvel, mielőtt végül a Kool and the Gang mellett állapodott meg, és nekiláttak volna saját anyagaik megírásának.

Nemrég egy interjúban azt mondta, a Kool and the Gang hangzása nem más, mint 

„A boldogság hangja.” 

A portál megjegyzi, és George Brown ezt képes volt fenntartani még úgy is, hogy depresszióval és gyógyszerfüggőséggel küzdött.

Borítókép: Balról jobbra: Dennis Thomas énekes, George Brown dobos, Robert „Kool” Bell és Ronald Bell 2018-ban (Fotó: AFP/Angela Weiss)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.