Sokat jelent a közönségdíj a művészeknek

December 1-ig több helyszínen várják a szavazatokat a 15. Arany Medál-díj szavazási időszakában. Az év írója, Az év színésze, Az év színésznője, Az év rendezője, A legígéretesebb fiatal tehetség és az Életműdíj kategóriájában lehet leadni a voksokat – olvashatjuk sajtóközleményükben. Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, korábbi Arany Medál-díjas a közönségdíjak fontosságáról üzent az új imázsfilmben.

Forrás: Arany Medál-díj2023. 11. 12. 9:00
közönség
Fotó: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arany Medál-díj többek között azért különleges elismerés, mert nincs előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije, csupán a közönség ízlésére hagyatkozik. Az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színész, író és rendező jelölhető, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre, közreműködött hazai film vagy színdarab létrejöttében, vagy önálló kötetet, esetleg folyóiratközlésre adott szöveget publikált. Idén új helyszínekkel bővültek a szavazatleadási helyek. A budapesti Bethlen Téri Színház, a 6szín teátrum, a debreceni Apolló Mozi és a Miskolci Művészetek Háza mellett idén a fővárosi Eötvös10-ben és a Játékszínben kihelyezett szavazóurnába dobva is leadhatók a szavazatok. E-mail-címen keresztül is lehet szavazni, erre kell megírni a díjra érdemesnek talált művész, illetve művészek nevét és a kategória megjelölését is fel kell tüntetni. Most először honlapjukon is lehetőség nyílik a szavazásra. 

Közönség
Udvaros Dorottya a közönséggel való kapcsolat erejéről beszél (Forrás: Nemzeti Színház)

Imázsfilm készült a közönségdíj fontosságáról

A Navarrai Mészáros Márton újságíró-szerkesztő által 2008-ban alapított kitüntetéshez idén egy hivatalos imázsfilm is készült Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze közreműködésével. A színésznő 2021-ben részesült az év színésznőjének járó Arany Medál-díjban. A filmben a közönségdíjak fontosságáról üzent a voksolóknak. 

Nem mondhatom, hogy fontosabb egy közönségdíj, mint egy szakmai díj. Azt sem mondhatom, hogy fontosabb egy szakmai díj, mint egy közönségdíj. Nagyon más a két dolog

– szögezte le az Arany Medál-díj kapcsán Udvaros Dorottya a fővárosi Nemzeti Színházban rögzített filmben. A színésznő Taub János Kossuth-díjas színpadi alkotóval folytatott beszélgetését is felidézte benne:

 Arra kell gondolnod, hogy amikor elkezdődik az előadás, akkor minden egyes nézővel kössön téged össze egy szál. Ezeket a szálakat fogd meg és az előadás végéig ne engedd el!

– mondta az alkotó Udvaros Dorottyának.  
A 15. Arany Medál-díjátadót, amelyet december 13-án a tíz éve az ünnepség helyszínéül szolgáló Bethlen Téri Színházban rendeznek meg, az Arany Medál-gálák háziasszonya, a Prima-díjas Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser vezeti. Az ünnepségen – az előző évek hagyományát követve – korábbi díjazottak is jelen lesznek. A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Több mint hetven művész vette már át az Arany Medál-díjat, amely 2021 óta Szeredi Sára üvegtervező fatalpazatra erősített, csiszolt, homokfúvott üvegalkotása. A korábbi elismertek között van Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András, Martinovics Dorina, Gálffi László, Básti Juli, Gubás Gabi színművész, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendező, valamint Nádas Péter, Háy János, Dragomán György és Végel László író.

Borítókép: Imázsfilm is készült a Nemzet Színésze közreműködésével (Fotó: Nemzeti Színház) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.