Vörös narkó: így finanszírozta a Kádár-rendszert a kábítószer

Megdöbbentő tényeket mutat be a magyar szocialista rendszer titkos drogügyleteiről az a dokumentumfilm, amelyet január 8-án este láthatunk a Duna TV-n. A magyar kommunista titkosszolgálat közreműködésével zajló kábítószer-kereskedelem jelentős összegekkel járult hozzá a Kádár-rezsim működéséhez.

Forrás: Mediaklikk.hu2024. 01. 08. 17:30
Vörös narkó
Jelenetfotó a Vörös narkó című filmből Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos módon küzdöttek az „amerikai imperializmus” ellen Kádárék: Magyarország a szocializmus idején többek között azért is lehetett a legvidámabb barakk, mert évente több tonna drogot csempészett az USA-ba a kolumbiai drogkartell segítségével. Az üzlet jelentős bevételhez juttatta a magyar elvtársakat, a hipnotikus hatású metakvalon nevű szert pedig a tengerentúlon olyanok használták, mint Hugh Hefner, a Wall Street farkasa, Jordan Belfort vagy éppen Roman Polanski. 

Vörös narkó
Kádárék a kommunista titkosszolgálatok segítségével bonyolították a drogügyleteket. Forrás: MTVA

A Duna TV-n debütáló Vörös narkó című dokumentumfilm szerint 

a metakvalon előállításával az Újpesten működő, akkor állami Chinoin gyógyszergyárat bízták meg Kádárék, terjesztésében pedig részt vett a Los Angeles-i magyar maffia is. 

A bevételt pedig a költségvetési hiány betömködésére, jóléti kiadások finanszírozására és szállodák építésére használták fel. A Jamrik Levente által írt és rendezett, a Nemzeti Filmalap által is támogatott film tényanyaga Orbán-Schwarzkopf Balázs történész kutatásain alapul, kiegészülve Mező Gábor és Dezső András oknyomozó újságírók tevékenységével, valamint a készítők felvették a kapcsolatot számos egykori érintettel is. A filmben megszólal például Gyepes-Gilbert Ottó, az egyik kaliforniai magyar bűnbanda volt tagja is, akit tevékenységéért kilenc évre ítéltek az Egyesült Államokban.   

Mint a filmből kiderül, a történet jóval túlmutat önmagán, hiszen Magyarország már a két világháború közötti időszakban is az elsők között volt az orvosi morfin előállításában, amelyet a második világháború után a berendezkedő Rákosi, majd Kádár-rezsimek elkezdek illegálisan teríteni világszerte a Malév és a Mahart segítségével. Amikor azonban a Budapest–Frakfurt–Párizs repülőjárat egyik, morfiummal megtömött gépe 1964-ben lezuhant Párizs mellett, és a francia hatóságok vizsgálódni kezdtek, a morfiumvonalat elbukta a magyar kommunista vezetés. Így új szer után kellett nézniük, ez lett az Amerikában akkor már elterjedt metakvalon. 

A biznisz egészen az 1980-as évekig zajlott, amikor az amerikai kábítószerellenes hivatal, a DEA a szálak felgöngyölítése után válaszút elé állította és megzsarolta Kádárékat.

A Vörös narkó című magyar dokumentumfilmet január 8-án 21.00-kor vetíti a Duna TV. 

Borítókép: Jelenet a Vörös narkó című filmből (Forrás: MTVA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.