Yungblud, a Z-generáció hangja nyáron visszatér Budapestre

A csupán 26 éves énekes-dalszerző napjaink egyik legizgalmasabb előadója. Yungblud a zenéjén keresztül képes megszólítani teljes generációját, hangot adni a problémáiknak, örömeiknek és vágyaiknak. Koncertjein szélsebesen száguldozik a színpadon és igazán közvetlen hangot képes megütni rajongóival, hiába áll előtte akár több ezres tömeg. Yungbludot korábban a Sziget Fesztiválon csíphettük el, most pedig első önálló magyarországi koncertjére készül június 9-én a Budapest Parkban.

Forrás: Live Nation Hungary2024. 02. 14. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yungblud, azaz Dominic Harrison az angliai Yorkshire-ben született. Gitárt először kétévesen vett a kezébe, tízévesen már saját dalokat írt, 26 évesen pedig a generációja hangjának kiáltották ki, zenéjét arra használja, hogy hangot adjon a nemzedékét érintő, szerinte fontos problémáknak, egyesítse őket és erőt adjon a mai fiataloknak. A kezdetben a színészkedéssel kacérkodó férfit 2018-ban ismerte meg a világ, ekkor jelentkezett első EP-jével. Végre megjelent egy hang, aki nem félt elmondani generációja tapasztalatait: a dzsentrifikációt, a bántalmazást, a problémás neveltetést és a politikai korrupciót.

YUNGBLUD; HARRISON, Dominic Richard
Yungblud a tavaly Sziget Fesztiválon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 21st Century Liability című debütáló albuma megjelenésekor Harrison szavai milliókkal rezonáltak, és hatalmas sikert hoztak számára. 2019-es kislemeze, a Hope For The Underrated Youth a brit hivatalos albumlistán a Top 10-ben debütált, amit 2020-ban követett a brit listavezető album, a Weird!, amely azóta arany minősítést kapott.

Az egyszerűen csak Yungblud névre keresztelt harmadik nagylemeze pedig egy izgalmas, új korszakot jelentett a művész számára. A kritikusok által méltatott album hat országban lett listavezető és a 2022. szeptember 2-i megjelenése óta jelenleg több mint 423 millió streamelést ért el. A sikeres albummegjelenést telt házas arénaturné követte az Egyesült Királyságban, de bejárta Európát, Dél-Amerikát és az Egyesült Államokat is. Magyarországon eddig háromszor járt: fellépett az MTV EMA 2021-es díjkiosztóján, ahol a legjobb alternatív előadónak járó díjat vehette át, valamint 2019-ben és 2023-ban játszott a Szigeten, tavaly már a nagyszínpadon foglalhatta el méltó helyét.

A koncertről akkor ezt írtuk:  

Nemcsak zenéjével tarolt tegnap este, hanem energikus performanszával, színpadi jelenlétével is.

Az énekes az említett fellépése alkalmával egyébként azt mondta a magyar közönségnek, hogy ezentúl minden évben visszalátogat hozzánk és mindez akkor természetesen megmosolyogtatónak, inkább udvariaskodásnak, mint komoly elhatározásnak tűnt, de egyelőre úgy tűnik, tartja az ígéretét.

 

Legutóbbi albuma óta több dalt is megjelentett, a sort a júniusban érkezett Lowlife nyitotta, amely egy új korszakot jelent – vizuálisan, hangzásilag és kreatívan is – a művész számára, aki eddigre már kétségtelenül a Z-generáció hangjává vált és zenéjét arra használja, hogy egyesítse és erőt adjon a mai fiataloknak. A Lowlife is egy ilyen, lázadó himnusz, amelyben a kemény dallamok, súlyos basszusvonalak és a nyers, sebezhetőséget mutató szövegek keverednek. Ezzel Yungblud visszatért alternatív gyökereihez, amelyet az azóta megjelent olyan újabb dalok is bizonyítanak, mint a Bring Me The Horizon énekesével közös Happier vagy a Lil Yachty vendégszereplésével a napokban kiadott When We Die (Can We Still Get High?) is. 

Borítókép: Yungblud (Forrás: Live Nation Hungary)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.