Yungblud: Megígérem, minden évben eljövök Magyarországra

A Sziget Fesztivál második napján a fő fellépő, az Imagine Dragons előtt lépett a nagyszínpadra a brit előadó. Yungblud rendesen felrázta a tömeget, katartikus volt a hangulat. A tegnapi teljesítményét és az őt övező érdeklődést elnézve talán nem lesz üres fogadkozás, hogy gyakrabban ellátogat hozzánk.

2023. 08. 12. 14:00
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal, mindössze huszonhat éves brit énekes nemcsak zenéje miatt, hanem kiáradó személyisége okán is kitűnik kortársai közül. A Yungblud néven ismertté vált Dominic Richard Harrison nyíltan vállalja hiperaktív figyelemzavarát: ugyan az iskolában ez nem könnyítette meg a dolgát, karrierjében mégis előnyt tudott kovácsolni problémájából. Dalai önmagunk felvállalásáról, hibáink elfogadásáról és az esendőségről szólnak. Mindezt pedig a különböző zenei stílusok üdítő egyvelegének segítségével teszi igazán lázadóvá, mégis szerethetővé és könnyen hallgathatóvá, táncolhatóvá: a punk, a rock és a pop keveredik karakteres vokáljával és a rappel.

Yungblud
Harrison, Dominic Richard
Yungblud megmutatta a közönségnek, hogyan kell viselkedni a koncertjén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Yungblud 2019-ben is járt már a Sziget Fesztiválon, s habár nagy tömeget vonzott, akkor még nem a nagyszínpadon lépett fel. A szervezők viszont látták, hogy az énekes a hazai és a nemzetközi közönség számára is van annyira érdekes, hogy a fő előadók közé sorolják. Nemcsak zenéjével tarolt tegnap este, hanem energikus performanszával, színpadi jelenlétével is. A körülötte mozgó kamerákat aktívan használta, így nemcsak azokat tudta bevonni az élménybe, akik be tudták fúrni magukat a színpadot körülvevő óriási tömegbe, hanem azokat is, akik hátrébb álltak, és csak a kivetítőkön tudták figyelemmel kísérni a koncertet. Sokszor kinézett, beleénekelt a kamerába, s egy adott ponton el is vette az operatőrtől, hogy ő maga filmezze magát és a közönséget. Rajongóit többször is megénekeltette vagy éppen pogóra buzdította. Nem cáfolt rá hiperaktivitására: hihetetlen elánnal szaladgált és ugrált a színpadon, s többször is az első sor előtti kordonhoz merészkedett. Markáns hangját viszont nem befolyásolta a sok mozgás – énekhangja a műfajhoz mérten (punk-rock lévén nem ritkák a kiáltások és egyéb hangulatfestő elemek) tisztán szólt, sőt ha valaki a korábbi koncertjeit vagy azok felvételeit látta, ismeri, azt érzékelheti, hogy az évek során Yungblud egyre magabiztosabban szól élőben.

A közönségben olyanok is akadtak, akik Yungbludhoz hasonlóan fekete-fehér csíkos szerelésben jöttek (Fotó: Bach Máté)

A csúcspont a koncert mértani közepén helyezkedett el. A Fleabag című számot ugyanis az énekes hosszú átvezető után a közönség között énekelte el. A capella kezdett a dalba a kifutószínpadon, majd egy hatásszünetet követően kirontott majdnem a színpaddal szemben lévő VIP-sátorig. Ezt követően a kordonra kapaszkodva (a biztonságiak tartották hátulról) énekelt.

 

Az előadót nem feltétlenül albumai alapján ismerik: sok esetben inkább kislemezekben, külön kiadott számokban gondolkodik. Szigetes fellépésére pedig vegyesen válogatott az elmúlt évek nagyobb slágereiből, albumokból és dalokból egyaránt. Maga a setlist egyébként nem tartalmaz nagyon sok számot, mégis a jól felépítettség jellemzi. Nem köntörfalazott, nem a lassabb számokat vette előre, hanem rögtön maximum energiával indított a 21st Century Liability című dallal. Előadásmódjára is ez volt jellemző: a takarásból berontott, berohant a színpadra, s onnantól kezdve a kezében volt az irányítás. A koncert végi nagy tombolás előtt a lírai énjét is megmutatta, amikor zongorázás közben adta elő a Sweet Heroine-t. A felfokozott hangulatot pedig a nézők bevonásával koronázta meg: néhány szerencsés a színpadon táncolhatott a zenekar mellett. Kíváncsian várjuk, jövőre – ha ugyan tényleg jönni fog – mivel rukkol elő.

Ma viszont a nagy fellépők előtt egy igazán szívet melengető kezdeményezés révén a több száz főt számláló Superar Zeneművészeti Program Gyermekkórusát láthatják a fesztivál nagyszínpadán 18:30-tól. Erről készült riportfilmünket itt láthatják.

Borítókép: Yungblud nem finomkodott a Szigeten (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.