Az integrációnak lehetnek áldásos előnyei

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kommentálta az új intézményhálózati központ létrejöttét. Azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.

Forrás: Infostart2024. 03. 02. 15:00
20240201_kiallitas_02452_MK_MW_bulvar
20240201 Budapest A Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelked? alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs M?vészeti Terében. A Mélység/élesség cím? tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa m?vei is szerepelnek. Fotó: Máté Krisztián (MK) MW Bulvár képen: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa Fotó: Mate Krisztian [email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baán László a rádióműsorban Csák János kulturális és innovációs miniszter hét eleji bejelentésére reagált, amely szerint Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amely holdingszerűen működik majd. Alá fog tartozni a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum is. 

NZ2_1816
Baán János szerint az új holding hasonló ahhoz a vállalati modellhez, ahogyan a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria intézményi átszervezése megtörtént (Fotó: Nagy Zoltán)

A Szépművészeti Múzeum igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy az integrációnak, bármilyen formában is történik, lehetnek áldásos előnyei és következményei, ha találni olyan közös pontokat, közös stratégiai célt, amikben ezek az intézmények együtt tudnak működni. 

Szerinte az új holding hasonló ahhoz a vállalati modellhez, ahogyan a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria intézményi átszervezése, illetve újraegyesítése történt. 
– Bár a mienk egy más típusú, teljes integráció volt, a mostani pedig valóban egy holdingszerű működést jelent, talán leginkább a HUN-REN Kutatói Hálózathoz hasonítható, ahol az egyes intézményeken belül a tagintézmények megtartják az önállóságukat – önálló jogi személyként működnek tovább –, de van egy erőteljes központ – magyarázta.
Baán László kifejtette, hogy a közgyűjteményi központ névadója amúgy joggal és okkal lett Széchényi Ferenc, hiszen az működő intézmények közül a két legfontosabbat, a Magyar Nemzeti Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat ő alapította meg egy intézményként. 

– A központ létrejöttét illetően tehát van egy történeti előkép, de ami igazán fontos – és ebben nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárdnak az érvelése, ami egy olyan világos víziót és egy olyan izgalmas stratégiát vázolt föl, amely – valóban képes keretként működni ezen intézmények javára, amit a mindennapi működésükbe be lehet forgatni – emelte ki Baán László.

Az InfoRádió műsorában a Szépművészeti Múzeum igazgatója arról is beszámolt, hogy Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással készülnek ősszel. A tárlaton Magyarországon még sosem látott műveket is bemutatnak, és arra is keresik a választ, hogyan lehetett Munkácsy Mihály a maga idejében világhírű, a 19. század legkeresettebb és egyben legjobban kereső művésze.
A Baán Lászlóval készült interjú összefoglalója elolvasható, illetve a teljes felvétel meghallgatható az Infostart oldalán.    
 

Borítókép: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból nyílt kiállításon a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén (Fotó: Máté Krisztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.