Bitcoinbányászat folyik a Fonóban

Izgalmas előadók és együttesek koncertjei, népszerű táncházak és beszélgetések is várják a Fonó Budai Zeneház látogatóit a most kezdődő harmincadik, jubileumi évadban. Horváth László ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, hogy szeretnék kitágítani a Fonó és a Hagyományok Háza együttműködéseit, ezért pénteken elindul az Élő hagyományok ünnepe sorozat.

2024. 09. 19. 5:45
Fonó
Népzene és táncház a Fonóban Fotó: Szőke Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmincadik, jubileumi évadát kezdik meg a Fonó, amely jövő szeptemberben ünnepli harmincadik születésnapját. 

Fonó
Dresch Mihály egyik korábbi koncertjén a Fonó Budai Zeneházban. Fotó: Szőke Péter

Számos ismert együttes és előadó fellép a Fonó jubileumi évadában

Visszatekintve az elmúlt harminc évre, azt láthatjuk, hogy a Fonó a nemzeti kultúra szerves része. Ha ezt a kor nyelvére akarom lefordítani, akkor azt mondhatom, hogy itt bitcoinbányászat folyik. Ugyanis olyan új előadókkal foglalkozunk, akiknek nem tudjuk, milyen lesz az árfolyama tíz év múlva, de elég azt megnézni, hogy nálunk kezdte a pályafutását mások mellett Szalóki Ági, Palya Bea, Bognár Szilvia, ez a három női név pedig mindent elmond. Harcsa Veronika és Both Miklós is a Fonóban adta az első koncertjét, és ők erre mindig emlékezni fognak. De nálunk próbál a mai napig a Muzsikás, és Dresch Mihály életműve is ide kötődik

– sorolta lapunknak Horváth László.

A jubileumi évadról tartott sajtótájékoztatón az ügyvezető igazgató felidézte, a Fonó alapító tulajdonosa, Lukács József 1995-ben egy olyan helyet akart létrehozni, ahol össze lehet jönni. A világzene berobbanása a kilencvenes évek második felétől Magyarországon a Fonóhoz köthető, a magyar, a közép-európai és a balkáni világzenei értékek egyaránt megjelentek itt.

Lehet, hogy más leágazások is most jönnek létre. Erre jó példa Cserepes Károly, aki digitális archív felvételekből épít digitálisan új zenei szövetet, amelyek minden alkalommal nemzetközi toplistákra kerülnek, és az ő új lemezét is kiadjuk ősszel. Páratlan dolog, hogy harmincadik éve minden szerdán táncházat tartunk. Nincs olyan tájegysége a magyar táncházas kultúrának, amit ne mutattunk volna be

– emelte ki lapunknak Horváth László.

A Fonó30-sorozatban fiatal előadók és a Fonó elmúlt három évtizedének jelentős művészei egyaránt helyet kapnak. A fellépők között lesz a Felvidéki banda, a Kerekes Band, a Cannaróval közösen koncertező Dresch Vonós Quartet, a Magos zenekar, a Kacaj, a Zoord, decemberben érkezik Besh o droM, a Napfonat pedig adventkor ad műsort. Tizenharmadszor rendezik meg a Wine and Violin hegedű- és vonókészítők szalonját. Négy új bemutatóval készül a három éve a Fonóban székelő Fitos Dezső Társulat is.

A jubileumi évadban a legnagyobb Kárpát-medencei népzenei gyűjtés, az Utolsó óra elindulásának 25. évfordulóját is ünneplik. Az Utolsó óra gyűjtéseiből a Fonó és a Hagyományok Háza közös kiadásában egy 68 kiadványból álló sorozat jelent meg Új Pátria néven. Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója úgy fogalmazott: a mi dolgunk, hogy a több generáció által felhalmozott mély tudást ápoljuk.

Fonó
 Harmincadik éve minden szerdán táncházat tartanak. Fotó: Szőke Péter

Horváth László arról is beszélt lapunknak, hogy szeretnék kitágítani a Fonó és a Hagyományok Háza együttműködéseit, ezért online felületeiken élőben közvetítik majd a népzenei programjaikat, hogy azok minél többekhez eljussanak.

Az Élő hagyományok ünnepe sorozat szeptember 20-án a Szászcsávási Zenekar streamelt műhelykoncertjével, a Figula Banda, a Martenica és a Berka közreműködésével indul, és mind a két intézmény online platformjain követhető lesz. 

Berecz István, a Fonó népzenei igazgatója kiemelte: a koncerteket még élő adatközlő mesterek közreműködésével streamelt beszélgetésekkel egészítik ki.

A Fonó az egyetlen kelet-közép-európai kiadó, amely a Womex, a világzenei expo legjobb kiadóit tömörítő listáján szerepel. Mint elhangzott, a jubileumi évadban jelenik meg a Dresch Mihály Vonós Quartet, Lajkó Félix és a már említett Cserepes Károly új albuma, miközben a Fonónak több mint háromszáz kiadatlan koncertfelvétele is van.

Folyamatosan feszegetjük a határainkat szakmailag és anyagilag is. Komoly kihívások elé állít minket a megemelkedett rezsiár, ám ennyi független támogatónk soha nem volt, mint most. És ha már mecénások, fontos megemlíteni a Mol – Új Európa Alapítványt, amely nélkül a Fonó harmincadik évada nem jöhetett volna létre

– zárta gondolatait Horváth László.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.