Aki a világot hazacipelte

Határokon átívelő irodalmi, szellemi küldetéstudatról tanúskodik a Döbrentei utcai Virág Benedek-ház három termében berendezett, Püski Sándorról szóló tárlat. Az életmű és az ember, a díszpolgár előtt tiszteleg Budavár önkormányzata a Püski Kiadó nyolcvanadik évében. A dokumentumok február 26-ig tekinthetők meg, a jövő héten pedig Szárszói konferenciák címmel könyvbemutatót tartanak a kiállítóhelyen a balatonszárszói műhelymunkáról.

Szilléry Éva
2019. 02. 21. 10:39
Püski Sándor
Budapest, 2009. augusztus 3. Elhunyt 98 éves korában Püski Sándor könyvkiadó. Archív felvételünk, 2001. február 5-én készült a kilencvenedik születésnapja alkalmából a Magyar Írószövetségben rendezett ünnepségen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jórészt fotók beszélik el a Püski Kiadó alapítójának, szellemi atyjának hatalmas munkásságát, ezek adnak képet a személye körül kiépült széles baráti közösségről, az országot behálózó Könyvbarátok Köréről. A diktatúra elnyomó évtizedeiben Püski Sándor (képünkön) meghallotta az idők hangját, egyetemi tanulmányai során a népi irodalom elkötelezett szolgálójává vált. Felismerte, hogy a magyar társadalom régóta esedékes átalakításához, egy szellemi és politikai mozgalom szervezéséhez sajtóra, újságokra és könyvekre van szükség.

A háború utáni társadalomépítés fontos műhelyei lettek Püski balatonszárszói táborai. A kiadó az 1950-es államosításáig 150 könyvet jelentetett meg olyan íróktól, mint Veres Péter, Németh László, Szabó Dezső, és a népi mozgalom szinte minden jelentős írástudójától.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közösségépítés szemléletével épült kiállítás családiasságot sugall, atmoszférája egyszerre bensőséges és határokat átívelő, a politikai átalakulás évei­ben úttörő feladatot vállalók karizmatikus, mégis alázatos jelenlétével. A nyitóterem közepén Diénes Attila bronzportréja az origó, innen épül kronologikusan a tárlat Békés megyétől a kiadó megalapításáig, a felvidéki és az erdélyi írók „beemelésén” át New Yorkig, a távollét, az elszakadás kényszerű, de sikeres időszakán keresztül a rendszerváltásig.

Külön falat szentelnek a házaspárnak. Püski Sándor felesége, Zoltán Ilona – Ilus néni – a kísérőszöveg szerint intézmény volt, kintlétük alatt „szinte minden New Yorkba látogató magyar ismerte”.

Püski Sándor élete a háború utáni nemzedék talpra állásának, majd elhallgattatásának lenyomata, az érlelődő rendszerváltás szellemi pezsgésének kordokumentuma egyben. „Igaz magyar ember, sok ilyenre volna szükség ma is” – olvasom a nyitott vendégkönyv legutolsó bejegyzését. Majd néhány lépésre a falon Bartis Ferenc költő Püskit köszöntő sorain időzöm el: „Világgá mentél, hogy a világot hazacipeld” – zárul a vers, és ez akár mottója is lehetne a Püski-életművet szemléltető kiállításnak.

A fotótárlat és kísérőszövegei a történelmi-politikai kontextus felvázolásán túl a XX. századi magyar irodalom esszenciáját is felvonultatja. Ezt a kísérőrendezvények tovább árnyalják, február 26-án például a Szárszói konferenciák című kötetet mutatják be, ahol M. Kiss Sándor történésszel beszélgethet a hallgatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.