Készül a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című film

Elkészült Tolvaly Ferenc Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyvéből készült dokumentumfilmje, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano első vágata. A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott dokumentumfilm személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat az életet megváltoztató úttá. A film négy fiatal zarándok belső lélekútjának szemtanúja.

Magyar Nemzet
2021. 02. 19. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cameofilm Studio a Nemzeti Filmintézet támogatásával, valamint a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálásával forgatja a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című filmet, melynek római bemutatóját májusra tervezik. Februárban a film hangutómunkálatai zajlanak. A magyarországi premier szeptemberre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére van kitűzve. A filmmel egyidejűleg az alapjául szolgáló regény is megjelenik. Az alkotók most fejezték be a Spanyolországban, történelmi helyszíneken, a pandémia miatt elnéptelenedett városokban felvett film első vágatát. – 52 órányi forgatott anyaggal tértünk vissza Budapestre. Nehéz volt kiválasztani azt a kilencven percet, ami leginkább visszaadja a belső élményeket: újra és újra át kellett élnem és szűrnöm magamon a felvett jeleneteket. Egészen biztos, hogy nekem az első vágás teljesen mást mond, mint annak, aki először látja a képeket – meséli Tolvaly Ferenc a szaknyelven first cutnak nevezett első vágatról. – Az első vágás megtekintése az ismerős ismeretlen felfedezésének öröme.

Jelenet a filmből
Fotó: Cameofilm Studio

 

Gondolatébresztő külső és belső utazás

Megmutatni a láthatatlant, segíteni elmerülni a csendben – erre vállalkozik a zarándokfilmjeiről ismert író-rendező dokumentumfilmje. Az alkotás az élet legfontosabb utazására hívja nézőit: egy utazásra saját magunk mély megismerése és megértése felé. A Szent Ignác útja gondolatébresztő külső és belső utazás, mely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A filmben szereplő, négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető – José Luis Iriberri SJ – kíséri, aki egyben a nézők lélek-útikalauzává is válik. A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki ötszáz évvel ezelőtt elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, hatszáznegyven kilométeres, életváltoztató útját. Tolvaly Ferenc filmje először mutatja be az út spirituális és vizuális szépségeit.

Jelenet a filmből
Fotó: Cameofilm Studio

A Szent Ignác útja azonban nem kizárólag vallásos nézőkhöz szól: az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban nagyobb jelentősége van, mint valaha. A film egyaránt hordoz üzenetet az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek, a mély lelkiséget vágyóknak és mindazoknak, akik változtatni szeretnének életükön kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, miközben a spanyol kultúra, a természet és a egyedi dokumentumfilmek szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.