időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Szent Margit és a domonkosok – kiállítás

Szent Margit, a szentéletű királylány története, sorsa mindig is megmozgatta a történelem iránt érdeklődő emberek képzeletét. ​A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum legújabb, Szent Margitról és a margitszigeti domonkos kolostorról szóló időszaki kiállítása részben eddig még sehol be nem mutatott leletekkel várja a látogatókat. A tárlat március 19-ig tekinthető meg.

Szent Margit és a domonkosok – kiállítás

Budapesti Történeti Múzeum
https://www.varmuzeum.hu/ Jegyrendelés

A kiállítás apropója egyrészt Margit halálának 2020-as hétszázötvenedik évfordulója, másrészt pedig az, hogy az elmúlt két évtizedben jelentősen bővültek az ismeretek az Árpád-házi királylánynak lakóhelyet adó egyházi intézményről. Ez elsősorban Kovács Eszter régésznek, a Budapesti Történeti Múzeum 2018-ban elhunyt munkatársának köszönhető, aki több ízben folytatott kisebb felületű feltárásokat a domonkos kolostor területén. Így kerültek elő azok a feltehetően 14-15. századi falképtöredékek is, amelyeket elsőként ezen a tárlaton láthat a nagyközönség.

Margit tisztelete egyébként szinte töretlen volt az elmúlt századok során, ereklyéit és csontjait a török veszély elől a 16. században Pozsonyba menekítették az apácák. A csontok javarészt elvesztek a 18. században, fennmaradt azonban a talán leghíresebb ereklyéje, a vezeklőöve, amelynek díszes ereklyetartó doboza, valamint a középkori tárgy hiteles másolata szintén megcsodálható a kiállításon. Látható még a szintén a Margitszigeten eltemetett V. István király (Margit bátyja) halotti koronája a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, amelynek megtalálásával indult a kolostor romjainak szisztematikus kutatása, valamint megtekinthetik a látogatók a szintén Árpád-házból származó Béla macsói herceg földi maradványait, akit a Margit-szigeten kaszabolt le Kőszegi Henrik az embereivel.

A kiállítás kurátora:   Takács Ágoston a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője, régész, muzeológus

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum (1014 Budapest, Szent György tér 2.)