Vége a világmegváltásnak?

A Bosszúállók: Végjáték lezár egy korszakot. A legtöbb szálat elvarrja, és a filmiparnak el kell döntenie, hogy merre tovább.

2019. 05. 01. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha tegnap lett volna, amikor 2008-ban Tony Stark, a filantróp playboy megtudta, hogy tulajdonképpen ő olyan univerzum részese, amelyről addig fogalma sem volt, hogy egyáltalán létezik. A nézőket pedig úgy szippantotta be a Vasember ebbe a világba, hogy egy bő évtizede nem akarnak kimászni belőle: ámulva rágják a pattogatott kukoricát a Marvel képregényhatalom égisze alól kisarjadó filmek tucatjai alatt, és alig várják, hogy kijöjjön az újabb rész.

A néhai Stan Lee zseniálisan kitalálta, hogy összes szuperhőse tulajdonképpen egy közös világban él, ezért dollármilliárdos lehetőség nyílik a „kell egy csapat” típusú közös munkákra. Ezt úgy kell elképzelni, mintha mondjuk a Százholdas pagony, a Négyszögletű kerek erdő és Középfölde mesehősei találkoznának az Ezeregyéjszakában, és útra kelnének az Óperenciás-tengeren túlra, ahol a kurta farkú malac túr.

Míg a Bosszúállók saga első és második része inkább a futottak még kategóriába esett, a tavalyi Végtelen háború hatalmas sikere után a befejező részt, a Végjátékot már akkora rajongás és várakozás övezte, hogy a premierre több millió forintért árultak jegyeket. A történet ott kezdődik, ahol a Végtelen háború végén félbeszakadt: a megritkult, legyőzött hősök próbálnak túllépni a múlton, majd amikor ez nem sikerül, igyekeznek valahogy megváltoztatni azt. A szupererős, szupergonosz Thanos elpusztította az emberiség és a Bosszúállók-csapat felét, és szilárdan hiszi, hogy jót cselekedett a világgal. Hulk, Vasember, Amerika Kapitány, Thor és társaik már-már lehetetlennek tűnő tervet eszelnek ki: visszautaznak az időben, és ellopják a hat darab Végtelen Követ, amelyek segítségével Thanos egy csettintés alatt véghez vitte ördögi tervét. Azaz meg akarják változtatni a sorsot.

A Bosszúállók: Végjáték látványa igazán képregényes és sokszínű, a trükkfelvételek és számítógépes animáció vérprofi, és a cselekményt még úgy is könnyű követni, hogy sok szálon folyik rengeteg szereplővel, ám nagy gondban lesz az a néző, aki nem ismeri a Marvel moziverzumát. A viccek, kiszólások és utalások zöme ugyanis „belső poén”, tehát élvezhetetlen korábbi ismeretek nélkül. A humorral egyébként nincs baj: a filmes utalásoktól egymás cikizésén át addig a tényig, hogy a kigyúrt félisten pocakot eresztett, pityergő alkoholistává válik, sokat lehet nevetni. Ahogy a rendezéssel és a színészi játékkal sem, ugyanis a három óra végig szórakoztató, feszes és fordulatos tud maradni, és az egyébként is csúcsszínészek Robert Downey Jr.-től Scarlett Johanssonig adják a kötelezőt. Ami igazán megdöbbentő, és kristálytisztán mutatja a képregényőrület teljhatalmát Hollywoodban: még a pár másodpercestől a nyúlfarknyi szerepekig is olyan legendák tűnnek fel a Végjátékban, mint Robert Redford, Michael Douglas vagy Michelle Pfeiffer.

Az epikus giccs, az önfeláldozó, hősi halálok és nagy összetalálkozások egymásutánja feledteti az elnagyolt hülyeségeket és a kissé kilógó szereplőket, akiket csak úgy beletuszkoltak a filmbe, mert benne kell lenniük. Bruce Banner csak hanyagul megemlíti, hogy megoldotta, hogyan egyesítse a Hulk erejét saját intelligenciájával, noha ez jó pár filmen át nem sikerült eddig, az időutazás mikéntjére egy langyos, tóparti este alatt simán rá lehet jönni, a végtelenbe szakadt haldokló hős segítségére pedig deus ex machina módon ott terem valaki, aki fél kézzel haza tud cibálni egy űrhajót a Földre akár néhány fényévnyi távolságból.

A Bosszúállók: Végjáték lezár egy korszakot. A legtöbb szálat elvarrja, és noha még lesz új része a Pókembernek, és a Fekete Özvegy is kap egy saját mozit, a filmiparnak most el kell döntenie, hogy merre tovább. Kihozták a maximumot a sorozatos világmegváltásból, vagy néhány év múlva, ötlet híján újratöltik az egész hóbelevancot, és más színészekkel, kicsit másképp, újabb köntösben és még drágább trükkökkel, de tulajdonképpen ugyanúgy megcsinálják újra. Egy biztos: mesekedvelő nézők a legkisebbektől a legnagyobbakig mindig vevők lesznek a világot megmentő, ám hétköznapi gyarlóságokkal emberivé tett hősökre, a fantasyre és a színes kezeslábasokra.

(Bosszúállók: Végjáték – amerikai fantasy/sci-fi, 181 perc, rendezők: Anthony Russo, Joe Russo.­ Premier: 2019. április 25. Forgalmazó: Fórum Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.