A tihanyi levendula ma már e szép balatoni település védjegye és egyik legfőbb vendégcsalogató terméke. A nagy történelmi múltú tihanyi apátság, a különös természeti jelenségként felhangzó echo és a testet-lelket nyugtató levendula sajátos védjeggyé vált. Vajon ismerjük-e a tihanyi levendula igaz történetét, vajon tudjuk-e, ki telepítette az első töveket, és hogyan vált elképzelése nemzetközi hírűvé?
A kulcsszereplő egy vállalkozó kedvű gyógynövényszakértő: Bittera Gyula (1893–1970), aki fiatalon még az ornitológiáért rajongott, majd világhírű vegyészdoktor lett. A Gyógynövénykísérleti Állomáson alkalmazták, és jó érzékkel jött rá arra, hogy az illóolaj-tartalmú növények termesztése egyre fontosabbá válhat Magyarországon mind gyógyászati, mind élvezeti szempontból. Ennek eredményeként hamarosan megalapította – a Magyar Általános Hitelbankkal együtt – az első hazai, nagy részben exportra termelő illóolajgyárát Kaposváron. Egyes növényeket maguk termeltek, másokat felvásároltak, s a gyárban laboratórium is működött. Menta, koriander, ánizs, tanacetum – ezeket a gyógynövényeket elsőként Magyarországon ebben a gyárban kezdték el feldolgozni. Bittera ekkoriban nemcsak külföldi tanulmányutakra járt, hanem hatékony segítséget kapott a Gyógynövénykísérleti Állomástól is. Így kitartásával, szakértelmével, elhivatottságával voltaképpen a magyar illóolaj-tudomány atyjává vált.
A gyógynövények közül leginkább a levendula keltette fel érdeklődését. Az illatos növény számára megfelelő talajviszonyú helyet keresett, így esett a választása Tihanyra. 1926-ban vette bérbe azt a 125 kataszteri holdnyi legelőt, amely akkortájt kövekkel borított, bozótos, elvadult rész volt. Tudatosan alakíttatta ki a területet: lépcsős teraszokat hozott létre, és megkezdte Franciaországból, a híres Vilmorin-Andrieux magkereskedésből származó orvosi levendulatövek telepítését a tihanyi Belső-tó partján, valamint a Csúcs- és Nyereg-hegyen. Néhány év alatt beérett a nehéz fizikai munka gyümölcse, a helyiek – a kezdeti hitetlenség ellenére – szívesen dolgoztak a levendulásban. 1931-ben, az első aratást követően megkezdődött a lepárlás a szintén egyedinek számító rézlepárlókban.