Klasszikus vívódó, hezitáló alkata okozta a Stasi-százados vesztét

A meghasonlott egykori Stasi-tiszt, Werner Teske volt az NDK utolsó kivégzettje; tragikus történetét, amely a kommunista elnyomás látlelete is, magyarul Az utolsó küldetés címmel a filmtárakban elérhető alkotás is feleleveníti.

2022. 10. 22. 12:00
Forrás: Europress
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha léteznek égi vendéglátóhelyek, Szűcs Sándornak és Lutz Eigendorfnak bizonyosan lenne közös témája egy ottani beszélgetésre. Az egykori magyar, illetve keletnémet válogatott labdarúgó a korkülönbséget tekintve apa és fia lehetnének, de sorsuk közös: Európa hidegháborús megosztottsága és a kommunista diktatúrák áldozatává váltak, a titkosszolgálatok a magánéletükbe is beférkőztek.

A Kovács Erzsi énekesnővel szerelmi kapcsolatra lépő Szűcsöt lépre csalták, disszidálási kísérletük során tetten érték, végül 1951-ben, mindössze 29 évesen kivégezték. Történetükből Az énekesnő címmel nemrég Vitézy László készített filmet. Eigendorf 1979-ben szökött át az NSZK-ba az 1. FC Kaiserslautern futballcsapatához, majd négy évre rá felettébb gyanús körülmények között veszítette életét autóbalesetben. Sem bizonyítani, sem kizárni nem lehetett, hogy a keletnémet állambiztonságnak, a Stasinak az ügynökei idézték elő a halálát. Azt viszont tudjuk, hogy az NDK-ban ragadt feleségére úgynevezett Rómeó-ügynököt, azaz szerelmet mímelő férfit küldtek. Szűcs és Eigendorf sorsában az is közös, hogy mindketten a belügy csapatát, az Újpestet, illetve a berlini Dinamót erősítették, ami csak súlyosbította helyzetüket.

Eigendorf élete a cselekmény egyik fő szálát adja Franziska Stünkel nyugatnémet születésű – a történtek idején még kisgyerek – rendezőnő nemrégiben bemutatott Nahschuss (Közeli lövés) című filméjben, amelyet a magyar nézők Az utolsó küldetés címmel láthatnak. Mégsem a futballsztár a főszereplője, hanem – fiktív néven – a keletnémet kommunista gépezet önmagában jelentéktelen fogaskereke, akin 1981-ben az elnyomó rendszer olyannyira példát statuált, hogy ő maga is áldozatként vonult be a kelet-európai kommunizmus történelmébe.

A tudományos ambíciókat tápláló, eredetileg közgazdászdoktor Werner­ Teske ­Stasi-századost meglehetősen tétova disszidálási kísérlet előkészítése („árulás”), valójában annak csak fontolgatása miatt halálbüntetéssel sújtotta egy katonai bíróság. Ezzel Teske az – ahogy a nyugatnémet sajtó írta, úgynevezett – Német Demokratikus Köztársaság, sőt az egész későbbi Németország utolsó kivégzettje lett.

Természetesen csak azokat számítva, akiknek legalább valamiféle perük volt, nem sorolva ide a belnémet határon, így az 1961 és 1989 között álló berlini falnál halálba taszított, sok esetben lelőtt határátlépőket. (Arról, hogy a Teske-ügy még az NDK büntetőjogából kiindulva is koholt per volt, lásd Gunter Lange berlini történész-újságíróval készült interjúnkat. Lange könyve, az ügyet felgöngyölítő A közeli lövés ugyancsak tavaly jelent meg Németországban.)

Teske – aki a történtek idején még negyvenéves sem volt; ha élne, idén lett volna nyolcvan – klasszikus vívódó, hezitáló alkat volt, végül a vesztét is ez okozta. A filmben Lars Eidinger kiváló alakítása is kidomborítja, hogy sem megfelelően azonosulni nem tudott a diktatúrával, sem a kellő távolságot megtartani tőle. Vonzó volt számára a kiemelt belügyes állás, de viszonylag gyorsan meghasonlott, ami emberi gyengeségeit is a felszínre hozta, és ez stiklikkel járt együtt. A Stasi belső ellenőrzése buktatta le, a megbotlott ember pedig kiváló préda a kommunista rendszer kíméletlen belügyes nagykutyáinak, mint amilyen Erich Mielke Stasi-miniszter volt, a 80-as években már hadseregtábornok, az egész NDK-rezsim talán legerősebb embere. Mielke – biztos, ami biztos – egy kofferban tartogatta az országot irányító Erich Honeckert kompromittáló iratokat – szovjet műszóval: kompromatokat – is.

Mindketten biztos támpontként álltak a Teskét halálra ítélő katonai tanács mögött. (A felállás kísértetiesen emlékeztet az 1980-as évek Lengyelországára: a hadiállapotot fél ­évvel azután kiáltották ki Varsóban, hogy Teskét az NDK-ban kivégezték, a leszámolásokhoz Miel­ke lengyel pandantja, ­Czeslaw Kiszczak tábornok, belügyminiszter biztosította a hátteret.) A szovjet típusú megtorlás következménye a tarkólövés, amellyel Teskével végzett a hóhéra. Ezt csak az 1960-as években vezették be, a lipcsei börtönben, ahol az NDK kivégzéseit jellemzően végrehajtották, korábban a náciktól örökölt guillotin fejezte le az elítélteket – a folytonosság jegyében. A későbbi országegyesítő Helmut Kohl 1982-ben lett az NSZK kancellárja, és Kelet-Berlinben gesztusként az első, 1987-es Honecker–Kohl-találkozóra dolgozták ki a halálbüntetés eltörlésének tervét.

Az NDK több mint harminc év leforgása alatt a történelem mélyére került, csak időnként érik el az elmúlt évszázad második német diktatúrájával kapcsolatos híradások a kollektív emlékezet felszínét. Főleg olyan beszámolókról van szó, amelyeket a »Nem is volt az olyan rossz« címszóval lehet elkönyvelni. Minél távolabbi a tapasztalat, annál erősebbek a tisztára mosásának a tendenciái

–figyelmeztet Vera Lengsfeld a Die Achse des Guten német jobboldali weboldalon Az utolsó küldetésről megjelent elismerő filmkritikájában. Annyi bizonyos: egyre kevesebben élnek az 1950-es években évi százezres nagyságrendben – a berlini fal felhúzása előtt pedig már havonta több tízezren – Nyugat-Németországba menekülők közül, akiknek távozása a demográfiai összeomlás szélére taszította az NDK-t, a Teske kivégzésében is megmutatkozó őrült paranoiát is kiváltva a kelet-berlini felső vezetésből. Három évtized távlatából homályba vész, hogy az antifasizmus ideológiájára épülő országban a polgárok folyamatosan egymásra kémkedtek, az ágy alatt is poloskát gyaníthattak – sokszor joggal –, a tanár pedig a Barátság! köszöntést követően látszólag futólag kérdezte meg a diákot, látta-e az előző esti híradót, és milyen ruhát viselt a tévébemondónő. (Hátha ugyanis a nyugatnémet bemondóét írja le; a nyugati tévét tilos volt nézni.)

Teske családja az 1990-es német újraegyesítésig úgy élt új identitással, hogy azt hihették, a férfi továbbra is börtönben ül. Az egységes Németországban később elővették ezt az ügyet is, de a felülvizsgálat a felelősök enyhe börtönbüntetésével végződött.

Az NDK bűneivel kapcsolatosan a főkolomposok, Mielke­ és Honecker­ felelősségét is firtatták – a történelem iróniája, hogy utóbbi körül egy 1931-es, még a weimari demokrácia idején elkövetett rendőrgyilkosság nyomán szorult a legszorosabbra a hurok –, de mindketten ágyban, párnák közt haltak meg aggastyánként, betegen: Mielke berlini idősotthonban, Honecker önkéntes chilei száműzetésében. A Teske kivégzésére már a nyugdíjból visszahívott hóhér egyébként ugyanúgy 150 keletnémet márkát kapott jutalomként az utolsó fellépéséért, mint az a határőr, aki az utolsóként lelőtt szökevénnyel végzett 1989-ben a berlini falnál. Ebből az összegből jó párszor és bőségesen be lehetett lakmározni akkoriban egy keletnémet vendéglőben, Radeberger sörrel vagy akár Rotkäppchen (Piroska) pezsgővel öblítve le az ebédet.

Ahogy a rendszer szerint a hazaszerető, derék keletnémet állampolgárok szokták.

 

Tettes és áldozat

– Mennyiben volt különös Werner Teske esete az NDK-ban? Ön miért tartotta fontosnak, hogy felkutassa? – kérdezem Gunter Lange német történész-újságírót. A Stasi-tiszt ügyét feltáró Der Nahschuss (A közeli lövés) című könyv szerzője Berlinből válaszolt kérdéseinkre.
– Teske sorsa ideológiailag kapcsolódik össze az NDK-val. Egyértelművé válik a demokráciának nevezett berendezkedés és a kétes jogállamiság közötti különbség. A belnémet történelem az én életemben mint a kettéosztott Berlin nyugati részén felnőtt fiatalembernek az életében játszott elsősorban szerepet.
– Miért volt fontos a hatóságoknak, hogy elítéljék és kivégezzék Teskét; különösen, hogy valójában nem is indult útnak Nyugatra?
– Mindkét német állam titkosszolgálata működött a másiknak a területén, és mindkettő büntetőeljárást helyezett kilátásba a hazaárulás esetére. Az NDK büntető törvénykönyvé­ben ez politikai töltetet kapott. A hazaárulás kísérletét tizenkettőtől tizenöt évig terjedő­ börtönnel lehetett volna büntetni. Werner Stiller Stasi-százados – aki egyébként 2016-ban Budapesten halt meg – 1979-ben disszidált, és elárulta a nyugaton dolgozó ügynökeit. Ennek következményeit három ember szenvedte el a későbbiekben, köztük Teske, akinek semmilyen kapcsolata nem volt a nyugati titkosszolgálatokkal. Ő ténylegesen nem használta ki az alkalmat az árulásra, noha anyagot gyűjtött hozzá, és a menekülőutat is kitervelte. A Stasi belső vizsgálataiért felelős kilences számú főosztály és a katonai bíróság együtt dolgozta ki a vele szembeni eljárást, a halálos ítéletről és annak végrehajtásáról előre döntöttek, bírva Erich Mielke Stasi-miniszter és Erich Honecker, az államtanács elnöke jóváhagyását. Valójában inkább bosszúról lehetett szó, hiszen elrettentő ereje nem lehetett: az állambiztonsági minisztérium elhallgatta a kivégzést.

Gunter Lange

– Mi lett az ügy következménye az NDK összeomlása után?
– Az 1990-es években, az újraegyesített Németországban az érintett katonai jogászokat részrehajló jogalkalmazással és gyilkosságban való bűnrészességgel vádolták meg. De csak egyiküket ítélték el négy évre, annak is egy részét nyitott intézményben kellett letöltenie.
– Az NSZK nyilvánvaló elszívóhatást gyakorolt az NDK állampolgáraira. Milyen szerepet játszott ez a Teske-ügyben?
– Teske lényegében a keletnémet állampárt, az NSZEP meggyőződéses tagja volt, de nagyjából az 1970-es évek közepétől szkeptikusan kezdte szemlélni az NDK médiájának kritikátlan beszámolóit, az államvezetés elöregedését és a gazdasági célok helytelen meghatározását. Maga is tisztában volt azzal, milyen vonzóak a nyugati fogyasztási cikkek az NDK lakóinak szemében. Kihallgatói kérdésére, hogy az NSZK-ba akart-e távozni, azt felelte, inkább Ausztriát választotta volna.
– Tettes vagy áldozat volt-e végső soron Teske?
– Feltétlenül mindkettő. Húsz-húszezer nyugatnémet, illetve keletnémet márkát sikkasztott el személyes, illetve családi használatra. A disszidálás terve azért merült fel benne, mert tartott a lelepleződéstől, és szakmai­lag is elégedetlen volt. Az átszökés viszont ultima ratióként, inkább csak fiktív szándékként jelent meg a számára. Noha 1978-ban megvolt arra a lehetősége, hogy Nyugatra szökjön, mégis maradt Keleten. A tényleges ítélet még az NDK büntetőjoga szerint is visszaélés volt a joggal.

Borítókép: Feszület a Stasi egykori lipcsei vesztőhelyén, ahol Werner Teskét is meggyilkolták (Fotó: Europress/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.