Szőcs László: Torz orosz tükör

Vlagyimir Putyin a héten ötödik elnöki ciklusáért fut versenyt.

2024. 03. 13. 5:50
Lugas
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 23: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin (L) and Defence Minister Sergei Shoigu (R) look at officers while taking part in the wreath laying ceremony at the Unknown Soldier Tomb, marking the Defender of the Fatherland's Day, on February 23, 2024, in Moscow, Russia. Putin is candidate for the 2024 Presidential Elections. (Photo by Contributor/Getty Images) Fotó: Contributor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag visszatekintve volt értelme, hogy negyven éve hosszasan időztünk az iskolában a Szovjetunió természet- és gazdaságföldrajzánál. Megismertük sokféle népét, szinte végtelen kiterjedését és erőforrásait, köztük a mai Ukrajna iparát és mezőgazdaságát. A Finnországtól Japánig érő Oroszország – a Szovjetunió vezető utódállama – területe ma is a legnagyobb a világon, ennek minden geopolitikai előnyével. 

Putin Honours Unknown Soldier On Defender Of The Fatherland Day
Vlagyimir Putyin a héten ötödik elnöki ciklusáért fut versenyt – önmagával. Fotó: Contributor

A hidegháború éveiben a Nyugat magas szinten képzett szovjetológusokat. Ez fordítva is így volt az „amerikásokkal”; Georgij Arbatov akadémikusnak, az Egyesült Államok és Kanada Intézet vezetőjének, szovjet pártfőtitkárok tanácsadójának a nevét az újságolvasó is ismerte. A szakembereknek Moszkvában és Washingtonban is az volt a feladatuk, hogy értelmezzék az „odaát” történteket – ehhez ismerniük kellett az ellenség észjárását.

Mégis, minél tovább nézi az ember az ukrajnai háborút és a Nyugat egyre növekvő frusztrációját, annál inkább úgy tűnik, utóbbi nyolcvan év „kremlinológia” dacára sem érti az oroszokat. Újságíróként – oroszosok között, de orosztudás nélkül felnőve – ismerős érzés ez. De az ember jó esetben legalább azzal tisztában van, hogy mit nem tud. Nem biztos, hogy a nyugati elit is így van ezzel. A szankcióktól az orosz gazdaság összeroppanását várták, alábecsülve ennek a hatalmas országnak a belső erőforrásait és külgazdasági mozgásterét. Voltak, akik arra is számítottak, egyes árucikkek a nyugati bojkott miatti hiánya olyan kellemetlenül érinti az orosz középosztályt, hogy a Kreml ellen lázítja a társadalmat. Mások még 2022-ben, az ukrajnai háború kirobbantásának évében azt várták, 

mikor jön már az orosz Claus von Stauffenberg, hogy eltegye láb alól Vlagyimir Putyint, mielőtt lángba borítja az egész világot?

Ezek egyike sem következett be. Az elmúlt évek legérdekesebb orosz belpolitikai fejleménye Jevgenyij Prigozsin oligarcha és Alekszej Navalnij rendszeren kívüli ellenzéki halála volt. Az orosz politikusok gyakran nem ágyban, párnák közt halnak – II. Miklós cártól kezdve rengeteg kommunistán át Borisz Nyemcovig akkor is hosszú a lista, ha nem megyünk vissza az első világháború előtti időkre. De akármennyi borzalommal járt is együtt a szovjet kommunizmus hetven éve, a cár a legutóbbi vezető, akinek uralmát erőszakkal döntötték meg. Aki látta Szergej Ejzenstein némafilmjét, a Patyomkin páncélost, az tudja, a férges húst az orosz matróz sem hajlandó megenni. Inkább fellázad. Aki viszont nagy realista festőjük, Ilja Repin Hajóvontatók a Volgán című alkotását is látta, az ennek a népnek a tűrőképességéről is képet kaphatott. Annak viszont csalódnia kellett – mert önmagából indult ki –, aki valamiféle orosz rebelliót várt amiatt, hogy Moszkvában nem kapni az arany logós gyorsbüfé hamburgerét, a nálunk is népszerű svéd gyártó bútorait vagy a három levéllel felmárkázott német sportcipőket. 

Vlagyimir Putyin a héten ötödik elnöki ciklusáért fut versenyt – önmagával. 

A 71 éves orosz államfő Európában ugyan a legidősebb vezető, de a szintén újrázással próbálkozó Joe Bidennél egy évtizeddel fiatalabb. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai elnökhöz képest összehasonlíthatatlanul jobb állapotban van az interjúi és a tévéfelvételek tanúsága szerint. Lehet, hogy torzítanak valamennyire a közvélemény-kutatási eredmények, de aligha kétséges, hogy Putyin fölényes győzelmet arat majd a hétvégi választáson, a voksok akár 70-80 százalékát is besöpörve. Ellenfelei pehelysúlyú figurák, Navalnij pedig – aki nem volt az, de egyébként sem indulhatott volna – meghalt a számára kijelölt büntetőtelepen. Halála és temetése Oroszországot is felkavarta, de azért nem olyan mértékben, ahogy azt a Nyugat szerette volna, illetve láttatni akarta. Lehet egy többezres gyászoló tömeget imponálónak nevezni, de ne felejtsük el, hogy egy 144 milliós országról beszélünk. Navalnij temetésének másnapján is felkelt a nap Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig. 

 

Tetszik vagy sem a Nyugatnak, az oroszok döntő többsége elfogadta Putyint és maholnap már negyedszázados uralmát, nem számolgatva az ujjain a szabadságjogait, ahogy egy nyugati tenné. Mihail Gorbacsov halála óta Putyin az egyetlen az élők sorában, aki valaha is a Kreml ura volt. Az oroszok véleménye nagyon rossz a Nyugat népszerű „Gorbijáról”. Csepregi Éva nálunk énekelte az Oké, Gorbacsov című slágert, de ez a hazájában nagyon nem volt „oké”. Az utolsó szovjet vezetőt utódjával (egyben Putyin elődjével), Borisz Jelcinnel együtt országuk lezüllesztőinek és kiárusítóinak tartják. Putyin visszaadta az önbecsülésüket, ha nem is szuperhatalmat, de viszonylagosan erős országot teremtve, amelyet – mint Ukrajna kárára láthatjuk – még bővít is. A párhuzamos ellenségképnek is lehet összetartó ereje. A Nyugat Putyint ültette az első számú közellenség Oszama bin Laden 2011-es halála óta betöltetlen trónjára, Putyin pedig a Nyugatot. Most utóbbi kényszerült tisztáldozatra. Visszavonul Victoria Nuland, az amerikai külügy második-harmadik embere. Moszkvában és amerikai rendszerkritikus körökben is a Biden-kormány politikájának kudarcát látják az Ukrajna amerikai lenyúlására több száz munkaórát fordító Nuland távozásában. A kijevi Majdanon személyesen osztogatta a szendvicseket a tüntetőknek. Természetesen az ukrán demokrácia, nem pedig a CIA nevében, ha esetleg a kedves olvasónak kétsége támadna!   

Éppen harminc éve egy hamburgi banketten Putyin – akkor még Szentpétervár polgármester-helyettese – tüntetően elhagyta a báltermet, amikor Lennart Meri észt elnök Moszkva külpolitikai ambícióit ostorozta. Ez ma sem lenne másképp, azzal a különbséggel, hogy a túl szélessé és méllyé lett világpolitikai árok miatt Putyin már nem hivatalos nyugati bankettekre. Münchenben, ahol 2007-ben még ő tartott emlékezetes beszédet a Nyugat legnagyobb éves biztonságpolitikai konferenciáján, az idén Julija Navalnaja volt a fővendég, aki mostantól az özvegy aktivista szerepét vállalja fel. A kérdés az, hogy a Nyugat a valós Oroszországot akarja-e látni vagy egy általa vágyottat nézeget-e torz tükrében.

Borítókép: Vlagyimir Putyin (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.