Elképzelések városa: Jakarta helyett Nusantara az új indonéz központ

Indonézia minden évben augusztus közepén ünnepli a függetlenségét. Most nemcsak a szokásos eseményekről szóltak a hírek, hanem az új fővárosról is, mivel a Jakarta után 2019-ben beharangozott Nusantara idén először adott otthont az ünnepségeknek.

2024. 09. 05. 5:52
A policeman directs traffic on a flooded street outside the Presidential Palace, after heavy seasonal rains flooded parts of Jakarta
Jakarta élhetetlenné vált az elmúlt évtizedekben Fotó: REUTERS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedekben számos ország döntött úgy politikai, gazdasági vagy környezeti okok miatt, hogy fővárost vált. Jakartát már az 50-es években le akarták cserélni egy borneói falura, hogy ott hozzák létre Indonézia, Malajzia és a Fülöp-szigetek soha meg nem valósult szövetségi államának központját.
 

Az indonéz főváros végül további hetven évre Jakarta maradt, amely azonban a klímaváltozás és túlvárosiasodás miatt egyre kevésbé lakható.

A problémák megoldásaként jelentette be 2019-ben Joko Widodo elnök a Borneón épülő új fővárost, ám a munkálatokat a Covid-járvány miatt két évre felfüggesztették. Mivel Widodo megbízatása most lejár, ezért az elnöknek kulcsfontosságú, hogy Nusantara ne csak papíron létezzen, hanem valóban lehetségessé váljék a kormányzati negyed átköltöztetése. Az elképzelések szerint az új főváros az ország új gondolkodásmódját is megtestesíti majd: egyrészt kevésbé lesz Jáva-centrikus, másrészt ügyel a fenntarthatóságra és él az okostechnológiák adta előnyökkel. Ennek megfelelően a projekt első szakaszában már látható, hogy számos utat vájtak a korábbi esőerdőbe, illetve folyamatban van a kormányzati létesítmények és a félmillió főre tervezett lakosságot kiszolgáló egyéb épületek létesítése. A metropolisz a tervek szerint minden zöldelőírásnak megfelel, megújuló energiával fog működni és 75 százaléka erdős marad. Widodo szerint ezek a fejlesztések jelzik az ország új munkaetikáját és új zöld gazdaságpolitikáját.

Nusantara 2045-re épül fel teljesen. Forrás: Government of Republic of Indonesia

Utóbbira valóban szükség lenne, mivel a költözés egyik fő indoka, hogy Jakarta élhetetlenné vált az elmúlt évtizedekben. A városban harmincmillió ember él, és folyamatosan növekszik a számuk. Gyakoriak az árvizek, a forgalom nagy, a dugók hírhedtté váltak , akár három-négy órába is kerülhet a város egyik pontjáról átjutni a másikba. Ezáltal rendkívül magas a légszennyezettség (az egyik legrosszabb a világon) és az ivóvízhiány is problémát jelent. A szennyvíz 97 százaléka tisztítatlanul ömlik a folyókba és a tengerbe, sokan a föld alól szabályozatlanul vagy illegálisan szivattyúzzák a vizet. Ennek is köszönhetően Jakarta a világon leggyorsabban süllyedő város. Területének negyven százaléka már tengerszint alatt van, évente átlagosan 15 centimétert esik a talajszint, előrejelzések szerint kétmillió ember lakhelye tűnhet el néhány éven belül. A hivatalos indonéz számítások azt mutatják, hogy 2050-re a város 25 százaléka teljesen eltűnik.

Nusantara ezzel szemben 2560 négyzetkilométeren épül. Widodo szerint az első fázis nyolcvan százaléka már kész van, de a végső dátum az öt szakaszra osztott projekt befejezésére csak 2045. Ekkorra 1,9 millió ember lakja majd az új fővárost, többen, mint a tartomány jelenlegi központját, Samarindát. A tervezett 20 ezer kormányzati dolgozóból első körben 12 ezer alkalmazottat telepítenek át 38 minisztériumból most decemberig. A lakások 47 felhőkarcolóban találhatók, azonban a nyár közepére ezekből csak 12 készült el.

 

Más problémák is vannak a tervekkel. Egyrészt kérdéses, hogy mennyire megvalósítható a valódi zöld környezet az esőerdei klímán, másrészt bár a tervek szerint bár a város a pusztuló borneói esőerdő (sőt bizonyos része egy nemzeti park) területén fekszik, Nusantara jó része valójában meghagyott és újratelepített erdők között épül, ezzel is hangsúlyozva tágasságát. Környezetvédelmi szervezetek már a 2019-es bejelentés kapcsán tiltakoztak az építkezés ellen, hogy a földhasználat károsíthatja a régió erdőit és vadvilágát, tekintve, hogy mind a szárazföldi, mind a tengerparti területek igazán különleges élőlényeknek adnak otthont. Számos mangroveerdő található a környéken, élnek itt orangutánok, ködfoltos párducok, borneói nagyorrú majmok, gibbonok, tobzoskák és az amúgy is veszélyeztetett mahakám folyami delfinek.

Nem Indonézia az első ország, amely áthelyezi környezetvédelmi vagy népesedési okok miatt a fővárosát.

Az elnök elsődleges példája Brazíliaváros, amelyet a helyi Lucio Costa és Oscar Niemeyer, illetve a svájci–francia Le Corbusier elvi alapján álmodott meg. A cél a térbeli egyenlőtlenségek, ezáltal a zsúfoltság és a városi szegénység csökkentése volt. Mindez a korabeli elgondolások miatt a gyarmati múltnak is betudható, Brazília pedig meg kívánt ettől szabadulni. Indonézia hasonló cipőben jár, ezért is választotta Nusantarát mint az ország viszonylagos közepét. (A szó a közös gondolkodásmódot hangsúlyozza, jelentése: szigetvilág.) Kérdés, mennyire sikerül elkerülni a Brazíliavárosban később megjelenő problémákat, például a szegénynegyedek városszéli megjelenését, illetve mennyire lehet valóban zölden tartani a környezetet, ami Brazíliában szintén kihívásokat jelent.

Borítókép: Jakarta élhetetlenné vált az elmúlt évtizedekben (Fotó: Reuters)  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.