A nagy élményfagyasztó

Vagyunk mi, meg a táj. Ne engedjük, hogy – túl a szükséges dolgokon: túracipőn, zöld ruhán, távcsövön – tárgyak tömege férkőzzön közénk.

Végh Attila
2023. 05. 12. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emlékszem már, hány éve történt, amikor először láttam olyan lényt, aki nyáron egy erdei turistaúton síbottal jött velem szembe. Azt hittem, a közeli elmegyógyintézetből szabadult a szerencsétlen. Aztán megtudtam, hogy ez egy új gyaloglási mód, és hogy valahol északon találták ki, legalábbis a neve erre utal. Azóta már egymást érik a természetben a botos idióták. Gondolom, akik igazán komolyan gondolják ezt a léctelen síelést, akik tehát arra az érzésre vágynak, hogy szerves tagjai legyenek a botos gyaloglás amúgy teljesen szervetlen világának, azoknak kötelező öltözetet is kitaláltak az eszes üzletemberek, ahogy tették ezt a biciklizőkkel. Mert ahhoz, hogy ma kerékpárra ülj, meg kell venned minden marhaságot, amit kötelezőnek ír elő a divatpropaganda. 

Csicsás, testhez álló, fényes öltözéket és biciklis kesztyűt viselve nyomják a pedált még az olyan vének is, akiknek arcáról lerí, hogy egyrészt az erőlködéstől szinte halálukon vannak, másrészt hogy iszonyú up to date-nek érzik magukat, miközben kötelező bohócviseletben tekernek a sír felé.

Van aztán ez az elmaradhatatlan, a színes szúnyogembereket földönkívülivé tevő bukósisak, amit kizárólag azért fejlesztettek ki, hogy a delikvens még hülyébben nézzen ki. Gondolom, a divatbiciklizésnek vannak lapjai, internetes oldalai, miegymás. Így válik tökéletessé „a biciklizés világa”. Manapság mindennek van már ilyen világa. Csak választanod kell világot, és már be is léphetsz a buborékba.

A turizmusipar a profitéhség talaján tökéletesen létrontó konstrukciót hozott létre. „A még tökéletesebb természeti érzésért” meg kell vennünk ezernyi mütyürt, hogy végül olyan tárgykollekciót cipeljünk magunkkal design-hátizsákunkban, amely lehetetlenné teszi, hogy az erdőn a „divatos vagyok” fílingen túl bármit érezzünk.

Palackos gázfőző, belülről arannyal bevont kulacs, fűtőszálas ruhák, szúnyog- és kullancsriasztó, telefonos túraapplikáció, vaddisznó-riasztó kürt, miegymás. 

Hogy komfortosan éljük túl azt a pár órát, amit odakint töltünk. Azokból a tevékenységekből, amelyek eredetileg egyszerűek és örömteliek voltak, bonyolult fogyasztói mechanizmusok nőtték ki magukat; olyan szerkezetek, amelyeknek már rég nem az ember van a központjában. Amelyeknek nincs is központjuk. A turizmus világa, a női lábszőrtelenítés világa, a focirajongás világa, a lakberendezés világa. Üres gömbök. Minden ilyen „világ” felfújt lufi, amelybe ha belerakjuk a legyet, azaz a fogyasztót, élete végéig mászkál benne körbe-körbe, azzal az érzéssel eltelve, hogy egy egész világmindenséget járt be.

Mit tegyünk hát, ha olyan elvetemült retróköcsögök vagyunk, akik az erdőben nem a divatkövetés mámorát, hanem a természet csöndjét akarják átérezni? Egyszerű a megoldás.

 Vagyunk mi, meg a táj. Ne engedjük, hogy – túl a szükséges dolgokon: túracipőn, zöld ruhán, távcsövön – tárgyak tömege férkőzzön közénk. Mert különben az élmény megfagy. Ne engedjük, hogy még ott is a fogyasztás (a fagyasztás) labirintusaiba tereljenek bennünket, ahová éppen azért megyünk, hogy néhány órára kiszabaduljunk ebből az útvesztőből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.