Minden emlős ugyanolyan szintű agyi konnektivitással rendelkezik

Az agyi konnektivitás különböző típusai eltérő kognitív funkciókra vagy képességekre lehetnek hatással.

Forrás: MTI2020. 07. 18. 19:50
null
Felsõlajos, 2019. október 26. Afrikai hím oroszlán (Panthera leo) Felsõlajoson a Magántulajdonú Állat- és Szabadidõparkban. Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlõs. A tigris után ez a legnagyobb termetû és legelterjedtebb „nagymacska”. Természetes élõhelye napjainkra jelentõsen visszaszorult, csupán Afrika jelentõsebb nagy szavannáin élnek természetes közegben. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanolyan szintű agyi konnektivitással rendelkezik minden emlős, beleértve az embert is – állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói. Az emlősök agya két féltekéből áll, amelyeket az információátvitelben szerepet játszó axonok kötnek össze. Az egyenlő szintű konnektivitás felfedezése azt jelenti, hogy az információnak az egyik agyterületről a másikra való átvitele minden emlősnél ugyanolyan hatékonysággal működik, ugyanakkora számú szinapszison keresztül a bálnáktól kezdve a delfineken át egészen az apró egerekig. Ez ellentmond annak a feltételezésnek, hogy az emberi agy konnektivitása jóval magasabb szintű a többi állatéhoz viszonyítva.

A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány készítői 130 emlősfaj, köztük emberek agyán végeztek MRI-vizsgálatot, amely egyenlő szintű konnektivitást mutatott mérettől és szerkezettel függetlenül.

A szakemberek egy kompenzációs mechanizmust is azonosítottak: az agy a két félteke közötti kevesebb kapcsolatot az agyféltekéken belüli több kapcsolattal kompenzálja és fordítva. Ennek révén a teljes konnektivitás szintje nem változik.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a különböző emlősök agya eltérő stratégiákat használ az összkonnektivitás egyenlő szintjének megőrzéséhez. A szakemberek megállapították, hogy az agyi konnektivitás különböző típusai eltérő kognitív funkciókra vagy emberi képességekre lehetnek hatással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.