Az Északi-sarkvidékről érkezett palackpostát találtak szörfösök

Mint kiderült, a fémtartály orosz sarkkutató hajón utazók időkapszulája volt.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 14:48
null
Ericeira, 2020. május 6. Szörfdeszkások érkeznek a portugáliai Ribeira d'Ilhas tengerpartra Ericeirában 2020. május 6-án. A helyi hatóságok a kötelezõ távolság megtartása mellett 90 perces szörfözést engedélyeztek a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozó intézkedések lazításaként. A strandon tartózkodni továbbra sem szabad. MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz Fotó: Mario Cruz Forrás: MTI/EPA-LUSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Északi-sarkvidékről 4000 kilométerre délre sodródott palackpostát talált két ír szörfös – írta a BBC hírportálja.

Mint kiderült, a fémtartály orosz sarkkutató hajón utazók időkapszulája volt. A kapszula útja az ír partoknál, Gweedore-nál végződött.

Sophie Curran és Conor McClory, akik rábukkantak, 2018-ból származó leveleket, fotókat és egyéb relikviákat találtak a palackban a világ második legnagyobb jégtörőjén, a 50 let pobjedi (a győzelem 50 éve) nevű hajó fedélzetén utazóktól.

Az orosz jégtörő – amely a két és fél méter vastag jeget is át tudja törni, és óránként 20 kilométeres sebességgel halad a nyílt vízen – turistákat is visz az Északi-sarkra. A fedélzetén 140 főnyi legénységet és személyzetet, valamint 128 vendéget tud szállítani.

A levelek közül kettőt angolul írtak, de még így is eltartott egy ideig, míg kiderült, hogy honnan származik az időkapszula. A kutatásban a közösségi média volt a megtalálók segítségére, mivel sikerült felvenniük a kapcsolatot egy szentpétervári bloggerrel, Szvetával, aki az egyik levelet írta.

A blogger elmesélte nekik, hogy a kapszulát az Északi-sarkvidék jegébe süllyesztették a 2018-as expedíción, de valószínűleg kiolvadhatott, és két év alatt jókora utat tett meg.

A bloggert alaposan meglepte, hogy ilyen hamar előkerült a kapszula, mivel arra számított, hogy harminc–ötven évbe is beletelhet, míg valaki megtalálja.

A szörfösök és a blogger viszont jó barátságba kerültek, és elhatározták, hogy amint a járvány után lehetséges, találkoznak és együtt szörföznek az írországi Donegal megye partvidékén, ahol a kapszula előkerült.

Az erdők „rendetlensége” jót tesz a faji sokszínűségnek

Ha a természeti csapás sújtotta erdők területének 75 százalékán nem végeznek takarítást, az ott élő fajok kilencven százaléka fennmarad. Egy nemzetközi kutatócsoport egy világméretű adathalmaz elemzése révén jutott erre az eredményre.

Ha viszont a kárt szenvedett erdőnek csak a felét hagyják érintetlenül, a fajok egynegyede elvész – állapították meg a tudósok a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A svájci szakértőket is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport természeti károkat szenvedett erdők esetét vizsgálta az egész világon. Azt kutatták, hogyan hat a faji sokszínűségre, ha az ember takarítást végez a káresemény után, amely bevett gyakorlat sok erdőgazdaságban.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.