Több ezer villámcsapás okozott bozóttüzeket Ausztráliában

A tűzoltóság szerint a tüzeket még a reggeli órákban sikerült megfékezni.

Forrás: MTI2020. 11. 11. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy százezer villámcsapás okozott szerdára virradóra áramkimaradásokat és bozóttüzeket Dél-Ausztrália államban – közölte a helyi sajtó. A tűzoltóság szerint a tüzeket még a reggeli órákban sikerült megfékezni.

A 146 tűzesetből a legnagyobb 95 hektárt perzselt fel Lake Gillesben, amely település 278 kilométerre északnyugatra található az állam székhelyétől, Adelaide-től.

A lángokat a heves időjárási viszonyok és a szárazság szították. Kedden Dél-Ausztrália egyes térségeiben jóval 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet és 120 kilométeres óránkénti széllökéseket jelentettek. Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedd estére viharveszélyre adott ki figyelmeztetést.

Az ítéletidőben több mint 32 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Dél-Ausztráliában a bozóttűz idénye rendszerint november közepén veszi kezdetét.

Ausztrália keleti és déli részén 2019 és 2020 fordulóján addig sosem tapasztalt nagyságrendben pusztítottak bozóttüzek. Mintegy százezer négyzetkilométeres – Magyarországnál vagy Portugáliánál is nagyobb – területen pusztítottak akkor a lángok. Harminchárman veszették életüket, több mint háromezer ház égett le, és 24 millió hektár területet perzseltek fel a lángok.

Olykor elég egyetlen szikra

A száraz időszak beköszöntével menetrendszerűen ismét lángra kapott Kalifornia. Az épületeket, erdőket nem kímélő tűzvészek egyre nagyobb pusztítással járnak, amiben a jól dolgozó tűzoltóknak is nagy a felelősségük.

Több mint 160 ezer hektárnyi terület égett és ég Észak- és Közép-Kaliforniában. A tüzek nagy részét – közel 11 ezret – villámcsapás okozta, de az emberek is kivették a részüket a katasztrófa előidézésből. Santa Cruz megyében például 48 ezer embert kellett kitelepíteni, beleértve a Santa Cruz-i Egyetem campusát is. Az evakuáltaknak mérlegel­niük kellett egy olyan szempontot, amire korábban nem kellett figyelni: a koronavírus-járvány egyik gócpontja éppen ez az állam. De mi okozza a Kaliforniát folyamatosan sújtó katasztrofális tűzvészeket? A The New York Times négy okra vezette vissza a jelenséget.

– A tűz bizonyos értelemben nagyon egyszerű dolog – mondta Park Williams, a Columbia Egyetem bioklimatológusa. – Amíg van nagy mennyiségű száraz anyag, és kipattanhat egy szikra, bármikor fellobbanhat a láng.

Kaliforniában bőséggel akad éghető anyag és szikra. Ebben az államban, akárcsak a nyugati országrész nagy részén, a nedvesség nagyobb része ősszel és télen érkezik. A vegetáció ezután a nyári hónapokban lassan kiszárad – a növényzetet pedig a legapróbb szikra is lángra lobbantja.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.