Hetven kardszárnyú delfin támadt rá egy kék bálnára + videó

A kardszárnyú delfinek rendszeresen vadásznak a náluk jóval nagyobb cetekre, de általában csak kicsi, mindössze néhány egyedből álló rajokban.

Forrás: origo.hu2021. 04. 22. 14:13
Ice trapped killer whales free
Képünkön kardszárnyú delfinek – illusztráció Fotó: MTI/EPA/Raphael Goulet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órákig tartó drámai küzdelemben végzett mintegy hetven összeverődött kardszárnyú delfin egy viszonylag fiatal, 17 méter hosszú kék bálnával. A kardszárnyú delfinek rendszeresen vadásznak a náluk jóval nagyobb cetekre, de általában csak kicsi, mindössze néhány egyedből álló rajokban. Ami példátlannak számít az ausztrál partvidéken megfigyelt esetnél, az a támadás tömeges jellege, és a zsákmányolásban részt vett kardszárnyú delfinek kiugróan magas száma – olvasható az Origón.

Végzetes hibát követett el a kék bálna, amikor bemerészkedett az orkák közé

Eleinte úgy tűnt, hogy ez is egy szokásos bálnales lesz – nyilatkozta az esetről Kristy Brown, a Naturaliste Charters társaság tengerbiológusa, aki bálnamegfigyelő túrákat vezet Nyugat-Ausztráliában. A hajó személyzete március 16-án néhány kardszárnyú delfinre (Orcinus orca) figyelt fel a parttól mintegy 28 mérföldre (45 kilométerre) fekvő Bremer Bay Canyonnál, amelyek szemmel láthatóan ekkor még csak „játszottak és szörföztek a hullámokon” – írta Kristy Brown a blogbejegyzésében.

Később észrevették azonban, hogy a kardszárnyúak által keltett hullámok nem egyenletesek.

Amikor a kardszárnyú delfinek egy náluk nagyobb cetet, például egy szürkebálnát (Eschrichtius robustus) üldöznek, jellemzően egymás mellett és egyenes vonalban úsznak, ezért a maguk mögött hagyott sodorvonal is egyenes.

„De ez most más volt, mert az orkák szétszóródtak„ – jegyzi meg Kristy Brown. Helyi idő szerint délelőtt 11 óra 30 perckor egy magasra emelkedő permetfelhőre figyeltek fel, amit egy 16-17 méter hosszúságúra becsült szilás cet, a legnagyobb valószínűséggel fiatal kék bálna (Balaenoptera musculus) fújt ki.

Nem világos, hogy a kardszárnyú delfinek zsákmánya egy még nem teljesen kifejlett kék bálna, vagy egy törpe kék bálna (Balaenoptera musculus brevicauda) volt-e, mivel ”mindkettő használja ezeket a vizeket„ – nyilatkozta a tengerbiológus a WordsSideKick.com-nak. A szakember szerint a kék bálna végzetes hibát vétett, amikor bemerészkedett az orkák közé.

Képünkön kardszárnyú delfinek – illusztráció
Fotó: MTI/EPA/Raphael Goulet

Egyre több kardszárnyú kapcsolódott be a bálna üldözésébe

Ebben az esetben, annak ellenére, hogy a kék bálna testhossza majdnem kétszerese volt a legnagyobb orkáénak, amely körülbelül 9,5 m hosszúra nőhet, nem tudta lerázni az üldözőit.

Úszás közben teljesen körülvették a kardszárnyú delfinek - írta Brown a blogjában. Ráadásul úgy tűnt, hogy az orkák nem sietnek a vadászattal, hanem „stratégiailag átgondoltak, együttműködőek, türelmesek és kitartóak voltak” – jegyzi meg a Naturaliste Charters tengerbiológusa.

A hosszúra nyúlt üldözés során egyre több kardszárnyú delfin bukkant fel, amelyek rendkívül összehangoltan folytatták a kiszemelt zsákmány fárasztását, amint az a lentebb beágyazott videó felvételein is látszik.

Ciklikus hullámokban mindig néhány orka előre tört, amelyek lökdösni kezdték a menekülő kék bálnát, ráhasaltak, közrefogták, valamint a torkát harapdálták.

Az óriási sziláscetet zaklató csoport ezután visszavonult, hogy átadja a helyét az újabb támadó hullámnak. Egyértelműen a zsákmány kifárasztása és legyengítése volt a céljuk.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.