Egymillió dollárért is elkelhet a világűrt megjárt bordeaux-i bor

A palack bort több mint egy évet töltött el a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részekén.

Forrás: MTI2021. 05. 05. 15:54
Akár egymillió dollárért is elkelhet a világűrt megjárt bordeaux-i bor Fotó: Christophe Ena Forrás: MTI/AP/Christophe Ena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elárverez a Christie's egy palack bordeaux-i bort, amely több mint egy évet töltött el a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként a Föld körül keringve – közölte kedden az aukciósház, amely szerint ínyenceknek a különleges nedű akár egymillió dollárt is megérhet.

A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét üveg francai bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket.

Március végén 12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. Megállapították, hogy a súlytalanság nem rontott a bor minőségén, hanem jobban érlelte azt.

Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint a világűrt megjárt bor „páratlan környezetben” érlelődött. „Egy nagyon harmonikus bor, amely képes arra, hogy fenségesen érlelődjön, ezért választották ezt a tudományos kísérlethez. Nagyon biztató, hogy pompás ízű volt, amikor visszaérkezett a Földre” – hangsúlyozta.

A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimitied luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből a további ilyen kutatásokat fogják finanszírozni.

Akár egymillió dollárért is elkelhet a világűrt megjárt bordeaux-i bor
Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani ízüket, ha úgy döntene, hogy felbontja őket.

Ugyanezt tették márciusban a borszakértők is. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója akkor úgy fogalmazott, hogy a Földön marad bor íze „fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt. Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz.”

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.

Napóleon személyes tárgyait bocsátja áruba egy aukciósház

Bonaparte Napóleon személyéhez köthető tárgyakból, köztük egy, a DNS-ét is tartalmazó véres lepelből rendeznek árverést Párizsban május 5-én, a francia császár halálának 200. évfordulóján.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.