Új múzeumot nyitottak Jean-Francois Champollionnak (17900-1832), a modern egyiptológia megteremtőjének péntek a franciaországi Grenoble közelében a család birtokán.

Fotó: Pinterest
Új múzeumot nyitottak Jean-Francois Champollionnak (17900-1832), a modern egyiptológia megteremtőjének péntek a franciaországi Grenoble közelében a család birtokán.
A Vifben lévő intézmény látogatói megismerhetik Champollion otthonát, a környékbeli renovált gazdasági épületeket, a parkot és a kerteket.
A múzeumot Vif megye önkormányzata a párizsi Louvre múzeummal közösen alakította ki, utóbbi 82 tárgyat adományozott a kiállításnak.
Az állandó tárlaton a látogatók megismerkedhetnek Champollion és fivére életével és munkásságával, a modern egyiptológia megszületésével. Időszaki tárlatok megnyitását is tervezik.
A klasszika-filológus, orientalista Jean-Francois Champollion az ókori egyiptomi hieroglif írás megfejtője. 1822-ben a Rosette-i kő egy részeit lefordította és bizonyította, hogy az óegyiptomi nyelv hasonlított a kopt nyelvhez.
Kivételes nyelvi tehetséggel bírt, már fiatalon tucatnyi nyelvet beszélt és 17 évesen a francia tudományos akadémia tagja volt. 1824-ben jelent meg a hieroglifák pontos rendszeréről írt munkája, amelyet az egyiptológia tudomány alapjainak tartanak.
Magyar kutatók dolgoztak ki új módszert biogáz előállítására
A közlemény szerint az egyetemen és az SZBK-ban Dudits Dénes akadémikus vezetésével zajló közös kutatásnak köszönhetően kiderült, hogy a biogázreaktorokba helyezve, a hagyományos szerves hulladékok mellett a fűz biomasszája az egyik legalkalmasabb alapanyag a biogáz előállítására – olvasható az erdon.ro oldalán.
A fűzfa biomasszájának energetikai hasznosítására, biogáz előállítására dolgoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve egy 545 millió forintos uniós támogatással megvalósult projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Orbán Viktor: Már megint Bognár Gyuri a király!
Tavaly vagy az idén volt nehezebb dolga a Paksnak? A kétszeres kupagyőztes válaszolt + videó
„Kár érte, fantasztikus játékos” – eldőlt Kerkez Milos sorsa
Ütött az óra: elítélték Ursula von der Leyent, világraszóló botrányról rántják le a leplet
Ha tej helyett ezt teszed a palacsintába, brutál finom lesz!
Az állunkat keressük: Magyar Péter olyat tett az Andrássy úton, hogy arra nincsenek szavak – ez egészen elképesztő
Kémek küldetése
Bognár György: Ahol tudjuk, ütjük-verjük őket
Ancelotti hanyatt eshet Brazília elnökének meglepő ötletétől
Balról érkezett hatalmas pofon Magyar Péternek
A magyaroknak kedvező eredmények születtek a jégkorong-vb-n
A Fradi a végén mentette hosszabbításra a kupadöntőt
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.