Szenzációs leleteket találtak régészek Komáromban

Ókori fürdőt és kincseket találtak az ELTE régészei Komáromban – írja az egyetem által kiadott közlemény.

Forrás: origo.hu2021. 08. 24. 19:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A komáromi Szőny területén található ókori Brigetio Magyarország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, a hazánkban található két római légiótábor egyike. Az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszéke és a Komáromi Klapka György Múzeum 1992 óta folytat feltárásokat a világörökségi várományos helyszínen. 

A közlemény szerint a 2021-es ásatási szezon jelentős eredménnyel zárult, ugyanis sikerült megtalálni és részben feltárni a légiótábor több ezer négyzetméter alapterületű fürdőjét, amelyhez hazánkban egyedül a XVIII. században előkerült aquincumi thermae maiores fogható.

A brigetiói katonai fürdőben a rendkívül jó megtartású falak, a vörös mészkőlapokból készült padlók, a padlófűtés-rendszerek és a medencék mellett egy késő római csontfésűket készítő műhely, valamint egy arany nyakláncból és több tucat bronzéremből álló kincslelet is előkerült.

Brigetio maradványai. Forrás: ELTE

A szenzációs eredményeket Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatja be a nagyközönségnek a római kori légiótábor, Brigetio területén az augusztus 25-én szervezett nyílt nap keretében.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

(Kiemelt kép: Az ókori Brigetio Magyarország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. Fotó: ELTE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.