Miért van szükség új fehérjeforrásra? Mert egyre csökken a hasznosítható földterület nagysága – például ahol szóját termeszthetnének. A fehérjében gazdag szóját széles körben használják állati takarmányként. Az Amazonas környékén egyre több erdőt irtanak ki azért, hogy helyet teremtsenek a szójaföldeknek és a szarvasmarhatelepeknek, károsítva az élővilágot – és tetemes mennyiségű szén-dioxidot kibocsátva a légkörbe. A bioenergia-növények termelése szintén növeli a föld iránti keresletet, fokozza az élőhelyek elvesztését. Ezért minden olyan megoldás, ami csökkenti az ilyen területek iránti igényt, segíti az erdők fennmaradását.
Az egyik lehetséges megoldás, a levegőből előállított élelmiszer ötlete pár évvel ezelőtt merült fel először. Egy finn cég bejelentette, hogy a levegőből kivont szén-dioxid segítségével készít élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot. A finnek a szerves vegyületek alapanyagául szolgáló szén-dioxidot vízzel, tápanyagokkal, vitaminokkal dúsítják, mindezt megújuló napenergiából származó árammal végzik. Minden ilyen újdonságnál felmerül, hogy valódi megoldás-e ez, vagy csupán másik módja az intenzív szennyezésnek.