Mintha csak aludnának – a szicíliai gyerekmúmiák rejtélyei

Egy tudóscsoport azt próbálja kideríteni, miért mumifikáltak és temettek el katakombákba gyerekek tucatjait, az olaszországi Szicília szigetén található kolostorban. A Staffordshire-i Egyetem kutatói hamarosan nekiállnak a munkának, és röntgensugaras technológiával igyekeznek feltárni, és elmesélni a sírkamra folyosóin és kriptáiban nyugvó 163 gyerek történetét – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: HIRADO.HU2022. 01. 10. 9:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elkezdik feltárni a szicíliai katakombák több, mint 200 éves titkait. A gyermekmúmiák első átfogó vizsgálatát Kirsty Squires, a brit Staffordshire Egyetem bioarcheológiai docense fogja vezetni, a terepmunka pedig a jövő héten kezdődik – írja a CNN.

Az észak-szicíliai Palermóban található katakombák hátborzongató titkait, 41 gyermek földi maradványait kezdik vizsgálni a tudósok. A Kapucínusok katakombáiban összesen 1284 mumifikálódott test és csontváz található, ezzel ez Európa legnagyobb múmiagyűjteménye.

Az itt elhelyezett gyerekek közül többnek már csak a csontváza maradt fenn, míg mások olyan állapotban láthatók, hogy látogatóik szerint olyan, mintha csak aludnának.

A kétévesre tervezett vizsgálat kezdetben 41 gyerekmúmiára összpontosít, melyek 1787 és 1880 között elhunyt fiatalokat rejtenek. Személyük, haláluk oka és kórtörténetük ismeretlen. A kutatók azt remélik, az anatómiai leletek és a levéltári feljegyzések – például a neveket és halálozási dátumokat tartalmazó könyvek– összevetésével tisztább képet kaphatnak a gyerekek életéről és haláláról – meséli a Híradó.hu cikke.

Szeretnénk megpróbálni megérteni ezeknek az egyéneknek az életét, egészségét, fejlődését, és ebből kiindulva össze akarjuk hasonlítani a biológiai adatokat a dolgok kulturális oldalával

– mondta Squires, a kutatás vezetője csütörtökön a CNN-nek.

„Tudjuk azt, hogy középosztálybeli családokból származtak – a mumifikációs szertartást olyan gazdagabb személyeknek tartották fenn, mint a nemesség, a középosztály és a papság ”– mondta Squires. „Tehát tudjuk, hogy nem ők voltak a társadalom legszegényebb tagjai, de valójában egyelőre csak ennyi információnk van”.

Az igazi rejtély itt az, hogy vajon őket miért nem temették el ugyanúgy, mint másokat?

A munka januárban kezdődik, egy hordozható röntgenkészülék segítségével, mellyel majd több száz felvételt készítenek az egyes gyerekekről, különböző szögekből – áll a Staffordshire Egyetem sajtóközleményében.

Hordozható röntgenkészüléket használunk felvételek készítéséhez, hogy megtudjuk becsülni az egyének életkorát fogaik és fogfejlődésük, valamint a csontok összeolvadása alapján

– mondta Squires, hozzátéve, hogy betegségre utaló jeleket is keresni fognak.

A kutató szerint a mumifikálást 1599 körül a 20. század elejéig gyakorolhatták a katakombákban, amire a középosztály úgy tekintett, mint  „társadalmi személyiségük életben tartásának módja, a halál után”.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Gyermekmúmia Szicíliában (Fotó: Twitter/Pooetryman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.