Erdély Budafokon

Az 1910 körüli képeslap abból az időből származik, amikor Budafok még nem volt a székesfőváros része.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 05. 01. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budafoki François Pezsgőborgyár egykori csomagolóterme köszön vissza erről a régi felvételről. 1910 körüli képeslapunk abból az időből származik, amikor Budafok még nem volt a székesfőváros része, s amikor az említett gyár leghíresebb pezsgője a Transylvania nevet viselte.

És tegyük hozzá büszkén: egy champagne-i gyökerű francia mester nem tartotta „magyarkodásnak” (a hátamon is feláll a szőr ettől a szóförtelemtől!), hogy Erdélyről nevezze el gyárának húzótermékét, amit szerte a világba exportált.

A Borovszky Samu-féle Magyarország vármegyéi és városai című grandiózus mű Pest-Pilis-Solt-Kiskunról szóló része is úgy ír a „Transylvania sec”-ről, mint a neves budafoki pezsgőgyár különlegességéről. 

Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere és a régi François pezsgőborok tudora kérdésemre elárulta, hogy a Transylvania név onnan eredeztethető, hogy François Lajos erdélyi alapborokat is használt, nem csak etyekieket. 

Reklám 1908-ból, a Vendéglősök lapjából. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Megtudtam tőle azt is, hogy képeslapunk idejében a budafoki pezsgőgyárak, a Törleyvel és a François-val az élen, Európa legmodernebbjeinek számítottak. Úttörő elektromos berendezéseik voltak, s minden más akkori technikai vívmányt igyekeztek kiaknázni.

Ahogy akkoriban szokás volt, a François pezsgőgyár is különböző városokról nevezte el a pincejáratait. Képünk jobb szélén a Reimsről elnevezett terem kapuja látható, de St. Petersburg és Győr nevű pince is létezett az egy kilométer hosszú járatrendszerben.

A pezsgőgyár jelvénye alatt ott hirdették a Transylvania Secet is (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A Transylvania márkanév – mert az volt ám! – jelenleg nem található a kínálatban, de ki tudja, mit hoz a közeljövő. Az időutazó mindenesetre szívesen koccintana az új esztendőre s Erdély jövőjére egy ilyen pezsgővel. Persze egy ilyen nevű nedű garantáltan nem csak szilveszterkor kerülne az asztalra.


Az Időutazás a magyar múltba 87. része a békebeli Érmellékre, a bakatorszőlő hazájába röpíti az olvasót.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

 

Borítókép: „François Pezsgőborgyár. Budafok. Csomagoló-terem.” 1910 körüli képeslap (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.