A bronzkori gyerekek hírből sem ismerték a fogbetegségeket

Az ausztriai feltárás területén élt bronzkori kicsiknél kevesebb mint egy százalék volt a fogszuvasodás gyakorisága.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 13:06
Church on the former royal palace Helfta is excavated
23 June 2021, Saxony-Anhalt, Eisleben: An excavation helper uncovers a child's grave at an excavation site near Helfta near Eisleben. The rediscovered royal palace of Helfta (Mansfeld-Südharz district) is being explored in a research excavation by the Saxony-Anhalt State Office for the Preservation of Monuments and Archaeology. Archaeologists have first begun uncovering the foundation walls of the church of Emperor Otto the Great (912-973). Photo: Ronny Hartmann/dpa (Photo by RONNY HARTMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: RONNY HARTMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekkori táplálkozás jellemzői és a fogak egészsége nagyon más volt az iparosodás előtti korszakban, mint ma – írta a PlosOne tudományos folyóiratban a Bécsi Orvostudományi Egyetem törvényszéki orvostudományi központjának munkatársa, Fabian Kanz által vezetett szerzőcsoport.
A szakértők kutatásukban az alsó-ausztriai Traismauer közelében található Franzhausenben feltárt kora bronzkori (i. e. 1700-1500) temető leletanyagára támaszkodtak. 

Itt a feltárás során 75 gyerek 978 fogkövületét találták meg az Osztrák Tudományos Akadémia régészei. A kutatók mindössze három gyereknél bukkantak szuvas fogakra, és csupán öt darabra.

Így a Franzhausen területén élt bronzkori kicsiknél kevesebb mint egy százalék volt a fogszuvasodás gyakorisága.
Ezzel szemben 2018-ban az ausztriai iskolakezdők felének voltak szuvas fogai.
A kutatók szerint a kirívó eltérés magyarázata az étrendben keresendő. Az eredmények arra utalnak, hogy a lelőhelyen talált kora bronzkori gyerekek étrendje nem segítette elő a fogszuvasodást – írták. Másrészt a már gyerekkorban észrevehető kopás jeleit mutató fogak aránya elérte a hetven százalékot. Ez olyan étrendre utal, amely jobban megterheli a fogakat – állapították meg a szakértők. A két tény együtt azt bizonyítja, hogy a bronzkori gyerekek étrendje egészen más lehetett, mint a maiaké – mutattak rá a kutatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ronny Hartmann/DPA/DPA Picture–Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.