Több mint fél év után újra látogatható a Machu Picchu

A perui hatóságok egy inka rituáléval mondtak köszönetet az isteneknek a romváros újranyitása alkalmából.

Forrás: MTI2020. 11. 02. 12:44
null
Fellépõk a híres perui inka romváros, a Machu Picchu újranyitása alkalmából tartott ünnepségen Cuscóban 2020. november 1-jén Fotó: Paolo Aguilar Forrás: MTI/EPA-EFE/Paolo Aguilar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra fogad látogatókat a perui Machu Picchu, amelyet csaknem nyolc hónappal ezelőtt zártak le a koronavírus-járvány miatt.

A perui hatóságok vasárnap egy inka rituáléval mondtak köszönetet az isteneknek a romváros újranyitása alkalmából – adta hírül a BBC News.

Fellépõk a híres perui inka romváros, a Machu Picchu újranyitása alkalmából tartott ünnepségen Cuscóban 2020. november 1-jén
Fotó: MTI/EPA-EFE/Paolo Aguilar

A régészeti lelőhely napi látogatószámát 675 főre korlátozták, ami az eredeti kapacitás nagyjából 30 százaléka.

Az egykori Inka Birodalom romvárosát 1983-ban nyilvánították világörökségi helyszínnek.

A perui Cusco megyében lévő Machu Picchu a dél-amerikai ország egyik legfőbb turistalátványossága. A romváros több tízezer helyi lakosnak biztosít megélhetést, akik nagyon megsínylik a járvány miatti korlátozásokat.

A romváros 2020. október 27-én
Fotó: MTI/AP/Martin Mejia

Október közepén a Machu Picchut egyébként mindössze egyetlen turista számára megnyitották. Katajama Jessze, a koronavírus-járvány miatt az andoki országban rekedt japán férfi akkor már csaknem hét hónapja várta, hogy beléphessen az inka romvárosba.

Újra megnyílt a Machu Picchu, de csak egy ember számára

Egyetlen turista számára megnyitotta Peru a Machu Picchut, miután a koronavírus-járvány miatt az andoki országban rekedt japán férfi csaknem hét hónapja vár arra, hogy beléphessen az inka romvárosba.

Katajama Jessze a történelmi helyszín közelében, a hegyek lejtőin elterülő városban, Aguas Calientesben élt március közepe óta és a kulturális minisztériumnál kérelmezte, hogy beléphessen a Machu Picchu területére – mondta el Alejandro Neyra miniszter.

Azzal az álommal érkezett Peruba, hogy felkereshesse a területet. A japán állampolgár a park vezetőjével együtt látogatta meg a parkot, hogy még azelőtt teljesíthesse az álmát, hogy visszatér hazájába – mondta Neyra virtuális sajtótájékoztatóján.

Így Takajama lehetett az első látogató, aki hét hónap után végigsétálhatott a világörökségek közé tartozó, több mint 500 éves város romjai között. A férfi eredeti tervei szerint csak néhány napot töltött volna Peruban, hogy megnézze a Machu Picchut.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.