idezojelek

Gyurcsány cameoszerepben

Feri szomszéd a nép egyszerű gyermekeként bemutatta, hogyan kell helyesen szavazni.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Tamás

Néhány rendező előszeretettel tűnik fel saját filmjeiben egy-egy rövid jelenet erejéig, amit a szakma cameo- vagy kámeaszerepnek nevez. A leghíresebb rendezők egyike, Alfred Hitchcock az elsők között volt, aki több filmjében feltűnt epizódszereplőként, szívesen alakított negatív figurákat is. 

Kedden az előválasztásnak nevezett színjáték egyik epizódjaként maga a rendező is beszállt egy videóval a közösségi oldalán. Gyurcsány Ferenc az egykor népszerű teleregény, a Szomszédok kísérőzenéjét és karakterjegyeit felidéző videóban mutatta be, hogy miként szavazott. Bár a cél nyilvánvalóan a kádári nosztalgia pátyolgatása volt a DK-törzsközönség aktivizálásáért, de egyúttal erősíti azt a narratívát is, miszerint az előválasztás valójában egy szappanopera. Persze mindezt jópofa, laza öniróniaként is értelmezhetjük, egyfajta üzenetként, hogy ha már lúd, legyen kövér, nesze nektek Gyurcsány-show, csak hát a Szomszédok is a hétköznapokból merítette a témáit, a lelkes televíziónézők gyakran nem is tudták megkülönböztetni a fikciót a valóságtól. 

Feri szomszéd tehát a nép egyszerű gyermekeként bemutatta, hogyan kell helyesen szavazni, online. Teátrálisan pásztázta néhány másodpercig a laptop monitorját, miközben hangosan gondolkodott: – Dobrevre és Márki-Zayra lehet szavazni. Dobrevre szavazok… És leadtam – mormolta Feri megnyugvással az arcán, majd a Szomszédok egyik legviccesebb mondatát újraértelmezve azt mondta: „Jó ötlet volt beszállni az internetbe.” A videó végén még felemelt mutatóujjal figyelmeztetett mindenkit, hogy Klárára kell szavazni, mert Klára tudja egyben tartani ezt a bonyolult nagy ellenzéket, és Klára képes legyőzni Orbán Viktort. 

A rendező cameoszerepe most ennyi volt, a szappanopera folytatódik a már ismert aktorokkal. A következő epizódban ismét feltűnik majd Péter, a pszichopata karakterjegyekkel felruházott futóbolond, Klára, az elviselhetetlenül affektáló modern kori szüfrazsett és még sok-sok esküszegő szélhámos…

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!


 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.