idezojelek

A házasodási kedv növekedése is a kormány iránti bizalmat jelzi

Még a Brüsszel által javallott cicamosdás ellen is kapálóznak a bukott ellenzéki pártok.

Cikk kép: undefined

Egyre több fiatal szánja el magát, hogy fejest ugorjon a házasságba. A KSH adatai szerint tavaly 72 ezer pár kelt egybe, kétszer többen léptek frigyre, mint 2010-ben. Nem mintha a ballib kurzus idején kevesebben habarodtak volna egymásba, mint manapság. Inkább arról van szó, hogy a sikeres családbarát politika lelkesítően hat a szerelem megpecsételését jelentő boldogító igen kimondására.

Az egybekelő párok gyarapodó száma afféle „bioindikátorként” mutatja a kereszténydemokrata kormány iránti társadalmi bizalom további erősödését.

Vagyis

az új házasok nem a lábukkal, hanem a közös ágyukkal szavaznak a nemzeti együttműködés rendszerére.

Az összebútorozás manapság – a pártszimpátiát félretéve ösztönös lázadásként is felfogható a Nyugaton uralkodó családellenes progresszív liberális szellemi áramlat ellen. (Persze a mézeshetek lüktető éjszakáin a szerelmesek aligha a posztmodern életérzésről filozofálnak.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzervatív értékeken alapuló Orbán-rendszer létjogosultsága a külföldről hazaköltözők növekvő számán is lemérhető. Manapság már többen jönnek vissza, mint ahányan a brutálisan megdrágult Nyugaton próbálnak szerencsét. A hazatérők többsége 40 év alatti és házastársával érkezik vissza szülőföldjére. Az itthoni újraindulás zökkenőit finoman ellensúlyozza többi között a nálunk még megfizethető benzin és a fullra járatható mosógép.

Az ellenzéki pártok vezetői viszont nagyon spórolósak, még a Brüsszel által javallott cicamosdástól is tartózkodnak.

Pedig a választási kudarctól rájuk fröccsent sártól messziről bűzlenek. A gyászmunka különösen Gyurcsányt viselheti meg, ezért mondta a parlamentben, hogy a DK szerint törvénytelen a kormány. (Ez olyan, mintha a meccs kezdetére a DK-mezes csapat a pályára kifutna ugyan, de kapitánya a kezdőrúgásnál kijelentené: legutóbb kikaptunk, ezért most majd egy eleve érvénytelen játék látható.)

A házassági kedv növekedésében bizonyára fellelhető a gazdasági világválság fenyegető réme is.

Nehéz időkben – háború, világjárvány, elszabaduló infláció, klímaváltozás – az emberek ösztönösen érzik, hogy a bajban is a szerető család a legbiztosabb menedék, az összetartozás köteléke megtart minden terhet. Még akkor is, ha az ismert mondás szerint a jó házasság titka: a férfi legyen süket, a nő pedig vak. A statisztika nem jegyzi: hány férj és feleség tetteti magát fogyatékosnak, tény viszont, hogy csaknem harmadával kevesebb a válás, mint korábban. A demográfiai mutatók – babaváró hitel, csok és egyéb családtámogató kedvezmények – pedig enyhe javulásra utalnak: a termékenységi arányszám legutóbb 1,55-ön állt meg. E számot kellene a népességfogyás megfordításához 2 fölé tornázni.

Az ország erősödését tanúsító kedvező mutatók, mint például a 8,2 százalékos első negyedévi gazdasági növekedés, mindinkább elkedvetlenítik a ballib oldal rendíthetetlen megmondóembereit.

Az intellektuális mélyszegénységben tengődő szegény dacos parlamenti ellenzék kormányócsároló érveit a napi történések sorra cáfolják. Ilyen például a „fiatalok tömegei menekülnek az elviselhetetlen légkörből külföldre” szólam is.

Ráadásul Orbán Ráhel és családja is hazaköltözött Spanyolországból. Mint a híradásokban elhangzott, a miniszterelnök lánya Odu néven bababoltot nyitott Budán. Az igazi hír az lenne, ha a most várandós momentumos Donáth Anna, felhagyva a brüsszeli országmószerolással, kismamaként betérne ide leendő újszülöttjének rugdalózót választani. Az anyaság öröme meglágyítja a vonásokat, türelmesebbé, megértőbbé varázsolja a nőket, gyermekük mosolyától kerekebbnek látják a világot. A baloldal harciaskodó képviselőinek alighanem jót tenne, ha követnék nyugati eszmetársaiknak a múlt század hatvanas éveiben híressé vált jelszavát: Szeretkezz, ne háborúzz!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123rf.hu)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.