idezojelek

A liberális hegemóniának vége a könyvesboltokban

Amikor a jobboldal új korszakot építve maga is beszállt a harcba, hirtelen felbolydult az egész méhkas.

Cikk kép: undefined
2022. 07. 04. 11:00
Fotó: Pezzetta Umberto/zalai hírlap

A minap épp arra kelt ki a „nincsmásik” telexindex skriblerkara, hogy a hazai könyvesbol-thálózatok egyikében – tételesen a Libriben – most hirtelen megjelentek jobboldali könyvek. Sőt, nem is kell politikai oldalválasztásig menni, hiszen Szilvay Gergely A gender-elmélet kritikája című tanulmánya semmi esetre sem közéleti kérdés, hanem tudomány. Utóbbitól pedig a progresszív ideológusok viszolyognak.

Sokszor beszélünk arról, hogy a kulturális térben itthon nagy hátrányból indultunk, hiszen a szocializmus aczélos évei után a liberális térkiszorítás jellemezte a színháztól kezdve a könyvkiadáson át a televízióig az egész hazai kulturális szférát, hogy az oktatást ne is citáljam ide, élükön az egyetemekkel… Egy kicsit mégis ide kell hoznom, hiszen ha emlékszünk az SZFE ügyére, ott volt igazán tetten érhető a kettő fúziója: oktatás és kultúra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a jobboldal új korszakot építve maga is beszállt a harcba, hirtelen felbolydult az egész méhkas. Először jöttek a konzervatív vezetésű színházak, majd egyetemek, most pedig a könyvkiadásunk szárnyal! Gondoljunk csak arra, micsoda tudástárat épít épp a Századvég, az MCC Press, a KKTK, a Kairosz és még sorolhatnánk azon kiadókat, amelyek nekiláttak feldolgozni a fél évszázados hátrányt a szellem hazahozatalában, vagy az itthoni gondolat szabadjára engedésében. Cortés, Dávila, Molnár Tamás, de Maistre, micsoda nevek jelennek meg most magyarul…

Ez a páratlan munka azonban nem tetszik mindenkinek. A könyvesboltok polcai a „Filozófia” részlegen már nem csupán Lukács György, Heller Ágnes, vagy más, legkevésbé sem konzervatív gondolkodó műveitől roskadoznak, hanem helyet kérnek a cáfolataik, az alternatíva, így hozva pluralizmust az olvasónak. Ezt persze csak az gyűlöli, akinek olyan gondolatai vannak, amelyek cáfolhatók, s így az igazságáról hamar kiderül, hogy nem más, mint áltatás. A legitim pontokat ugyanis az igazság nem sérti.

Aki tehát most az ellen szól, hogy a Libri polcain megtörik a progresszív hegemónia, az csalni akar és hazudni.

Borítókép: Illusztráció egy zalai könyvesboltból. (Fotó: Zalai Hírlap)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.