idezojelek

Állítólag az oroszok lövik a saját maguk által elfoglalt atomerőművet

Több baloldali sajtóorgánum is úgy számolt be a zaporizzsjai atomerőmű területét ért lövésekről, hogy az egy orosz támadás következménye.

Bácskai Balázs avatarja
Bácskai Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Több hazai és nemzetközi baloldali sajtóorgánum is úgy számolt be a zaporizzsjai atomerőmű területét ért lövésekről, hogy az egy orosz támadás következménye. Ezen információk főként ukrán tisztségviselőktől származnak. Olyan cikkel is találkozhattunk, amelyből még az sem derült ki, hogy jelenleg az atomerőmű területét orosz csapatok ellenőrzik. Valószínűleg nem véletlenül, így ugyanis nehéz lenne megmagyarázni, hogy az oroszok miért lövik a saját maguk által ellenőrzött és elfoglalt létesítményt.

Ha egy kicsit tágabb perspektívában nézzük a kérdést, akkor egyenesen kijelenthető, hogy miközben egyik félnek sem érdeke az erőmű bombázása, az oroszokat különösen érzékenyen érintheti egy esetleges atombaleset. A létesítmény a Dnyeper partján fekszik, aminek a folyásirányában, délre található az Észak-krími-csatorna. Az 1971-re kialakított csatornán keresztül látják el édesvízzel az orosz megszállás alatt álló Krím félszigetet. A terület 2014-es elfoglalása és annektálása után az ukrán hatóságok lezárták a csatornát, ami komoly vízhiányhoz vezetett, ám a 2022 februári orosz támadás nyomán március 26-án Herszon közelében az oroszok felrobbantották a vízelvezetőt elzáró gátat, amely miatt újra biztosított lett a Krím vízellátása. Egy esetleges zaporizzsjai atombaleset után a Dnyeper magával sodorna rengeteg sugárzó anyagot, amely az Észak-krími-csatornán keresztül bejutna a félsziget vízrendszerébe is, potenciálisan használhatatlanná téve azt.

Szóval bárki is lövi az atomerőművet, az oroszoknak nagyon nem áll érdekükben, hogy katasztrófa történjen. Persze a mindent ellepő orosz és ukrán propaganda tengerében nehéz igazságot tenni. De azért a tényeket nem árt észben tartani.

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.