A pacal különleges helyet foglal el a gasztronómia iránt érdeklődő magyar emberek lelkében, akkor is, ha a legmegosztóbb ételek egyike. Találkoztam olyan jeles konzervatív értelmiségivel, aki kijelentette hogy átül egy másik asztalhoz, ha valaki a társaságából pacalt rendel, míg egy másik, szintén konzervatív értelmiségi barátom elvből megkóstol minden pacalételt, s képes valahova beülni csak a pacal kedvéért. Úgy tartja számon a kifőzdéket, éttermeket lakhelye környékén, hogy ott jó-e a pacal vagy sem. Többnyire jó.
Vinkó József öt évvel ezelőtt „A szellem fazékból” sorozatában megannyi kultúrtörténeti vonatkozást villantott fel a pacalról, néhány évvel később Cserna-Szabó András írt kiváló könyvet e kultikus alapanyagról (77 magyar pacal avagy a gyomor csodálatos élete címmel), Molnár B. Tamás és Bittera Dóra a gasztronómiai „blogok blogján”, az etalonértékű Bűvös szakácson tucatnyinál is több bejegyzésben foglalkoztak vele. Az sem véletlen, hogy eme éppen csak elindult rovatban is volt már szó róla.
S következzen most egy szubjektív vargabetű. Bevallom, 1994-ben, midőn egy kedves MDF-es barátommal a Rádfalván, illetve Siklóson megtartott kampánygyűlésről hazafele jövet betértünk az útmentén egy csárdába (talán a Dunakömlődibe) és társam pacalpörköltet rendelt, szent borzadállyal néztem, hogy mit képes enni. Egy évvel később, amikor Csíkszeredára hívtak Szabó Dezsőről előadást tartani, vendéglátóm rábeszélésének engedve pacallevest rendeltem. Annyira ízlett, hogy másnap, egy másik vendéglőben is azt kértem. Budapestre visszatérve – akkortájt még az ELTE padjait koptattam – sorban próbáltam ki az akkori éttermek pacalpörköltjeit, a Delikáteszét (ma Pozsonyi kisvendéglő, ugyanazzal a profillal, hasonló kínálattal), a Giglerét (ma is működik, s a pacalpörkölt is étlapon van), majd a Sramliét a Vörösvári úton (ma Ínyenckert étterem). Nem sorolom tovább, mert nem lenne vége. Azóta is, örömmel, érdeklődéssel rendelek pacalt minden változatban Szegedtől Encsig és Óbecsétől Búcsig.