Gyergyószentmiklósi új hullám 2. rész: az Oxygén restro és a Tikk-Takk bisztró

Folytatjuk Gyergyószentmiklós és vonzáskörzetének legismertebb és legnépszerűbb vendéglátóipari egységeit bemutató sorozatunkat.

Borbély Zsolt Attila
2021. 03. 31. 12:52
null
Kacsamell Tikk Takk-módra Fotó: A szerző fényképe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városon kívül, az 1256 méter magasan fekvő Pongrác-tetőn, a sípálya mellett működik az Oxygen „restro” (telefonszám: + 40 372 903 789, online ITT).

Az Oxygen restro belülről
A szerző felvétele

A környezet a síparadicsomokat idézi, idén márciusban, épp ottjártamkor hullott le a hó, a panoráma szavakba foglalhatatlan. Az épület kívülről és belülről is a modern hüttékre emlékeztet. Hatalmas beltér, a padlótól a plafonig ablakok, így a fűtött teremből csodálhatjuk a havas tájat. A háttérben kellően visszafogott hangerővel fogyasztható, nem zavaró popzene szól.

A kiszolgálás kiváló, alkalmam volt hosszabban beszélgetni az egyik felszolgálóval, a séfhelyettessel, valamint az üzletvezetővel, egytől egyig rokonszenves, kommunikatív, motivált emberek, akiknek öröm az élményadás. Látványkonyhával működnek, a sous-chef elmondta, hogy számára mindig öröm, ha azt látja munka közben, hogy egy vendégtérben valaki lefényképezi az ételt, ezt pozitív visszajelzésként fogja fel. (Érdemes ezt összevetni azzal a mentalitással, amikor az embert kérdőre vonják, hogy miért fotóz…) Megtudtam, hogy bár a hely bő tíz kilométerre esik a várostól, s meglehetősen leromlott, szerpentines úton közelíthető csak meg, de hamar népszerűvé lett, hétvégén csúcsidőben nehéz helyet kapni. Ilyenkor vetik be a „tálcatologatós” rendszert, egyébként hagyományos á la carte étteremként működnek.

A megszokott helyi fogások (pacalleves, parasztcsorba, rántott csirke, sertésoldalas, bolognai spagetti, ropogós csirkecomb) mellett kínálnak diókéregbe hempergetett marhapofát és báránypörköltet is.

A tárkonyos csülkös krumplileves finom volt, különösen a mellé kért tejfellel és erős paprikával. A virtuóz tálalású bébikukoricás fogas tisztes adag, nem bántam volna, ha némi pörzs is van a halon, a krumplipüré több vajjal jobb eredményt adna. A dekorációnak szánt sült répaszalagok remek köretkiegészítőként is működnek, roppanós elemként. A sült paprika túlsavanyított késztermék, nem készült helyben. A somlói szaftos, kellemesen diós, de sajnos a csokimártás nem igazán karakteres, a tejszínhab pótlékból készült, alighanem porból. Az itallap érdektelen, kommersz tömények, nagypincészetek borai és nagyipari sörök sorjáznak rajta. Szóval a fejlődésnek-fejlesztésnek van még tere, de a rendkívüli szívélyesség, a csodás környezet az összélményt jelentősen felemelte. Szívesen visszatérnék ide megkóstolni a marhapofát is.

Tikk-Takk-hangulat
A szerző felvétele

A nap legkellemesebb meglepetése a Retro Pub helyén, a város központjában, a polgármesteri hivatal tőszomszédságában nyílt Tikk-Takk bisztró volt (Kárpátok utca 2., telefonszám: + 40 720 206 969, online elérhetőség ITT), mely 2020 novemberében nyitotta meg kapuit. Az italfront itt is jócskán fejleszthető, jelen formájában semmi izgalmasat nem rejt, de érdeklődésemre jelezték, hogy tervbe van véve minőségi anyaországi borok belistázása. A hely életre hívója Láng Zoltán, a helyi női jégkorongcsapat edzője, aki korábban Szigetszentmiklóson működtetett egy székely éttermet „Nyakleves” néven, s a dunaújvárosi csapatban hokizott. A beltér korszerű, hangulatos, otthonos.

Az étlap nagyobb részét nemzetközi, illetve lassan nemzetközivé vált, de különféle etnikai konyhákban gyökerező ételekből állították össze. Kínálnak érlelt steakeket, a tenger gyümölcseiből készült fogásokat, tabbouleh-vel körített báránykarajt, prémium burgereket (wagyuból is!), valamint pastákat. Mindezek mellett helyet kapott a választékban néhány közkedvelt magyar étel is, mint a kocsonya („alvó leves” megnevezéssel), a Jókai-bableves és a szegedi halászlé.

Kacsamell Tikk-Takk módra
A szerző felvétele

A bemelegítőnek kért rákos pad thai jól sikerült, a rendkívül kedves, motivált és szinte nyitástól zárásig jelen levő tulajdonos elmondta, hogy minden tésztát helyben gyúrnak, ami nem kis vállalás. A kacsamell komoly adag, a húst kifogástalanul sütötték meg, a vákuumos hőkezelést követően, bőre ropog, színe gyönyörű, ízre zamatos. Alighanem a paleo étkezés jegyében korrekt, nem kiugró salátát adtak mellé. A mindenmentes sajttorta is megelégedésemre szolgált, ízre-állagra egyaránt, értékeltem, hogy nem szintetikus aromával telenyomott késztermék volt az epermártás, hanem gyümölcsből készült, helyben.

A beltér hangulatos, a kiszolgálás kedves és felkészült. A séf-tulaj azt is elmesélte, hogy felszolgálóknak ismerni kell az ételek elkészítésének technológiai részleteit, hogy ne történhessen meg olyan, hogy a vendég bármely kérdésére a konyhába kelljen menni a válaszért. Ez messze nem általános nemcsak Székelyföldön, de még a csúcsminőséget nyújtó egységek körében sem. A régióban pedig üdítő kivétel ez a tulajdonosi hozzáállás.

Nem kétséges, a nemrég nyitott Tikk-Takk ez idő tájt a város legigényesebb, legjobb étterme, Gyergyószéken járva ne hagyjuk ki!

Még több gyergyói étterem bemutatása IDE KATTINTVA olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.