Hiteles, igényes, magyar: Birka csárda + képgaléria

A Birka csárda hangulatos, rusztikus családi üzemeltetésű egység Nagylaposon, Gyomaendrőd központjától 10 km-re.

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 16. 12:20
null
Birka csárda Gyomaendrőd Forrás: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeremley Huba, a magyar borászat minőségelvű megújulásának egyik úttörője borkóstolók során több ízben is rámutatott Badacsonytól Budapesten át Temesvárig, hogy a cirkalmas, fontoskodó, sokkal inkább a megfogalmazóról, mint az adott borról szóló leírásoknál sokkal fontosabb, ha olyan kategóriákat használunk, mint például az „őszinte” vagy „igaz” bor.

Mielőtt a magyar borismeret jeles oktatói felszólítanának diplomáim visszaszolgáltatására, jelezném, hogy nem vitatom a deskriptív borelemzés létjogosultságát, azt viszont érdemesnek tartom leszögezni, hogy a hitelesség, az őszinteség borban, gasztronómiában, vendéglátásban egyaránt fontosabb a cizelláltságnál és komplexitásnál. Inkább egy őszinte, többnek látszani nem akaró csontos birkapörkölt, mint egy harcsának hazudott, de pangasiusból készült „önmegvalósító” kompozíció. (Tegyem hozzá, átlag feletti éttermekben ritka a pangasius-csalás, de bizony előfordul, nyilván nem a csúcsszegmensben, hanem a jobbacska fősodor egységeiben.)

A XXI. század, a XX.-hoz hasonlóan inkább szól a marketingről, mint a minőségről, a kommunikáció pedig inkább a tetszetősségről, mint a valóságról. Ha egy étlapon azt olvassuk, hogy „halak Tiszából, Dunából”, akkor máris kezdhetünk kételkedni, hiszen egy nagy forgalmú éttermet lehetetlen horgászott folyami hallal ellátni. A halászat pedig be van tiltva ugyebár.

Hasonlóképpen a „farm to table” jelszó is sok esetben annyira hiteles, mint az út szélén a pár négyszögöles területről a teljes szezonban ki nem fogyó eper a Partium közlekedési ütőerét képező Aradról Szatmárnémetibe vezető főút mentén. Mindez egy okkal több, hogy megbecsüljük azokat a helyeket, melyek valóban maguk által megtermelt alapanyagokat használnak.

Ezek egyike a nagylaposi Birka csárda, mely előkelő 11 ponttal került be a 2018 óta sajnos megszűnt Gault Millau kalauzba több évben is. (Röviden, közérthetően és a kalauz magyarázatától némiképp eltérően a Gault Millau húszas skálájáról: egy átlagos étterem teljesítménye 7-8 pont. A nagyközönség által jónak mondott helyek jelentős része 9 pontos, 10 pont már kiemelkedőnek mondható, 11 pontnál kezdődnek azok az éttermek, melyek maradandó gasztronómiai élményt nyújtanak, jellemzően olyan szinten, amit már autodidakta hobbiszakácsok nem szoktak elérni. Ide soroltak be a szerkesztők olyan helyeket is, mint a Birka csárda vagy a Bándon működő Udvarház, ahol a fő erény nem a kreativitás, hanem a jó alapanyag és a stabil minőség a hibátlanul, frissen elkészített hagyományos magyar ételek tekintetében.)

A Birka csárda hangulatos, rusztikus családi üzemeltetésű egység Nagylaposon, Gyomaendrőd központjától 10 km-re. Fehérre meszelt falak, belső gerendázat, téglaszínű padlócsempe, kék-fehér terítő, népies bútorzat, csempekályha, a falon népi kerámiák és szőttes, muskátli az ablakban, esztétikus, petróleumlámpát idéző, helyhez illő világítótestek, az asztalon kerámia gyertyatartó. Hiteles, giccsmentes, szívmelengető népi hangulat. Nyáron hűs terasz az épület háta mögött, az főút zajától elzárva.

A csárda hagyományos magyar konyhát visz, mely a család által nevelt birka-, mangalica és szürkemarhahúsra alapoz. Egyszerű, jól elkészített ételeket kínálnak „békeidőben” a gulyáslevestől a hagymás rostélyoson keresztül a helyben főzött ízzel töltött palacsintáig. Napi ajánlatban is szerepel mindig két-három fogás. Pörköltjeik kifogástalanok, a lekvárok mellett maguk főzik a szörpöket is. Ha szerencsénk van, remek kolbászt, szalonnát is vásárolhatunk elvitelre, természetesen saját nevelésű állatból készültet.

A regionalitás itt evidencia, a szezonalitás a köretekben és a napi ajánlatban jelenik meg, ha épp nincs korlátozva a vendégfogadás. De még e mostoha időben a szombatonként kínált elviteles szűkített menüben is feltűnik az épp termő medvehagyma. A legutóbbi ételsor keretében kínáltak többek között húslevest szürkemarhából, birkapörköltet sósburgonyával, konfitált szürkemarhacombot gombás tarhonyával, mangalicatarját medvehagymás nudlival, óriás rántott karajt burgonyasalátával.

Legutóbbi látogatásunk alkalmával, midőn még azt sem tudtuk a koronavírusról, hogy egyáltalán létezik, babgulyást rendeltünk szürkemarhával és füstölt mangalica csülökkel. Sűrű, tartalmas, kifejező ízű lében jó állagú babot, ízletes marhahúsdarabokat és csülökkockákat kaptunk. Az étlapon sós burgonyával kínált birkapörköltet juhtúrós sztrapacskával kértük. Finoman lepirított, jó ízű, jó állagú sztrapacska körítette az ország egyik legjobb, tanítható, karcagi stílusú birkapörköltjét. Az már inkább élvezkedés volt s nem teszt, hogy velővel és gombával töltött sertésbordát is rendeltünk, amihez dödöllét kértünk, ez ugyanis az étterem egyik erőssége, amihez nem könnyű hozzájutni az ország keleti részében. Kiváló hagyományos húsétel volt ez, jó körettel és remek kovászos uborkával, aminek levéből fröccsöt is kínálnak. A desszertfronton is megmaradtunk a legpuritánabb vonalon, túrós palacsintát kértünk. Vasserpenyősnek tűnő, frissen sült, ízletes palacsintát kaptunk nem túlédesített, finom töltelékkel.

A kiszolgálás udvarias, kommunikatív, szolgálatkész.

Pezsgőkkel együtt 15-féle bort kínálnak, legjavát a tájegységhez tartozó Frittmann borászattól. Hat tételt adnak decire is. Tartanak kézműves söröket is a régióhoz tartozó Szent András főzdétől.

Tíz éve visszajárunk a Birka csárdába, átlagban kétévente, soha nem csalódtunk.

A Birka csárda olyan amilyennek egy alföldi csárdát megálmodunk: őszinte, igényes és magyar.

A Birka csárda elérhetőségei:

Cím: Gyomaendrőd, Nagylapos, V. kerület 289.

Telefonszám: + 36 66 386263

Honlap: https://www.birkacsarda.com/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.