Nádas aprócska, néhány házból álló település a Maros völgyében, Aradtól félszáz kilométerre, két völgy találkozásánál, erdővel borított dombok között. Kedvelt kirándulóhely is egyben, hangulata a budai hegyekre emlékeztet. Gombászok, méhészek, medvehagyma- és erdei gyümölcs-gyűjtők is előszeretettel veszik célba.
A sors úgy hozta, hogy gyermekkoromban gyakran nyaraltam itt, mivel a villany, gáz és közmű nélküli családi házak egyikében nagymamám nővére lakott, Nála vettem kézbe először a Ceausescu rendszerben a közoktatásból kitiltott költőóriás, Reményik Sándor „Romon virág” című kötetét, láttam parazsas vasalót működés közben, kerekes kútból húztam fel többszáz vödör vizet, a petróleumlámpa meg nemcsak Omega-sláger volt számomra, hanem a nádasi esték mindennapos világító eszköze. Máig tartó zsíroskenyér- szeretetem is itt alakult ki, annál is inkább, hogy a sparhelt vaslapján pirított, befokhagymázott, házi zsírral megkent, kerti zöldségekkel fogyasztott kenyér a műfaj csúcsát jelenti.
Itt tanultam meg a helyben termő tucatnyi gombafaj megkülönböztetését és alapvető elkészítési módjait is 8-10 évesen. Az Erdélyben legnépszerűbb gombák, melyeket nyáron a főutak szélén árulnak többnyire megbuherált kézi mérleget használó gyűjtögetők mind megteremnek itt a vargányától a galambgombán, keserű gombán át a rókagombáig. De szedtünk többek között pöfeteget, őzlábgombát, korallgombát, szekfűgombát és vadon termő csiperkét is. Nem csodálnám, ha szarvasgomba is teremne a nádasi erdőben, de betanított kutya vagy disznó hiányában annak idején senki nem „vadászott” e csemegére ezen a környéken.
A gombaételek kora gyermekkoromtól a kedvenceim között voltak, szarvasgombával azonban csak az ezredfordulót követően, a borok világában való kalandozásaim közben találkoztam, leszámítva egy 1996-os látogatást a Chez Daniel étteremben, ahol borjúmirigyet és szarvasgombás jércemellet ettem, de akkor még nem tudtam az élményt hova tenni.
Előbb Dula Bence étel- és borkóstolással kísért fergeteges előadása nyűgözött le, amit a szarvasgombás ételek és a magyar borok harmonizálásának témakörében tartott, a budavári Borfesztivált megelőző „Boregyetem” keretében, majd Fekete Oszkár barátom, akivel a politika berkeiben ismerkedtünk meg évekkel korábban, vetette fel 2004-ben, hogy a tusványosi borsátorban, aminek máig program-szervezője vagyok, előadást tartana a szarvasgombáról.