Bisztróérzés Miskolc belvárosában: Lokalista

A konyha nemzetközinek mondható, némi mediterrán hangsúllyal.

Borbély Zsolt Attila
2022. 12. 26. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás óta eltelt évtizedekben a konzumidiotizmus egyre nagyobb sebességgel hódít, ami nem véletlen: a tudatipar egyre hatékonyabb eszközökkel formálja kénye-kedve szerint a fogyasztóvá degradált polgárok gondolkodását. Globalizálódó világunkban egyre inkább felértékelődik a lokalitás azok szemében, akik a hagyományos értékek mentén orientálódnak, akiknek számít a szakralitás, a nemzeti hagyományrendszer, a múltra épített jövő. Ettől a jelenségkörtől nem teljesen függetlenül a magyar gasztroforradalomnak is egyik kulcsszava a lokalitás.

Miként az erdélyi konyha hagyományelvű megújulásának fáklyavivője, Trucza Adorján ismételten rámutatott, a vendéglátás csúcsszegmensében örömteli trend, hogy felfedezzük nagyszüleink és dédszüleink konyháját, mely nem is lehetett más, mint szezonális és lokális, mert abból főztek, ami éppen helyben termett, és nem más földrészekről importált alapanyagokból.

Mindezt tekintetbe véve eleve biztató jel, ha egy étterem a Lokalista nevet választja, s ez még akkor is így van, ha a kínált ételek zöme nem a helyi gasztronómiai hagyományokra épül. A szóban forgó egység hangulatos, fiatalos, trendi bisztró Miskolc központjában, bejárattal mind a főutcáról, mind a Szinva patak oldaláról. (A patak mindkét oldalán megannyi vendéglátóegység és szórakozóhely sorakozik, a Bitang Joe burgerezőtől a „Hely nekem”-en át a tequila témájára épülő, a maga műfajában országos szinten egyedülálló Cactus bárig. Itt működött a Zip’s Beer and Tapas bár is, nagy kár, hogy lehúzták a redőnyt.)

A Lokalista honlapja nem él a hangzatos ars poetica megfogalmazásának marketinglehetőségével, de a Facebook-oldalukon akad néhány alliteráló szó, ami ráillik a helyre: „Bistroérzés, belváros, bárkivel, bármelyik nap”. (Mintha Hamvas Bélát hallanánk a borivásról „bármikor, bárhol, bárhogyan”.) 

Látható ugyanakkor a honlapon egy másfél perces reklámfilm, melyből megismerhetjük a hely külső környezetét és belső kialakítását. Nyers téglás falak, modern világítótestek, a dekorációs funkciót ellátó, gerendázatszerű, fából ácsolt szerkezet adja a beltér alaphangulatát. Fekete táblán a decire kimért borok fehér krétával felírt listáját olvashatjuk.

Hat évvel ezelőtt izgalmas ételeket ettünk itt, helyenként aprócska hibákkal: epres gazpachót grillezett kecskesajttal, csilis-füstös, valamint fokhagymás majonézes padlizsánkrémet, helyben sült, de nem épp kifogástalan bagettel, remekül megsütött, kívül pörzses, belül az étlap ígéretének megfelelően valóban rosé lazacot spenótágyon, hollandi mártással. 

A minihamburger-variációk (marha, csirke, lazac) közül érdekes módon a marha volt a legkevésbé meggyőző, de összességében ezt a fogást is szerettük. A házi krémes levendulás méz-karamellel nem fedte az önmeghatározást, de jó desszertnek bizonyult. Tavaly átutazóban a Karpatiaettermek.hu adatbázisán dolgozva megnéztük, hogy hol tartanak a szakma által legtöbbre taksált miskolci éttermek, a Dűlő és a Zip’s, de többre nem jutott idő. A minap a városban töltve közel két napot, be tudtam pótolni az elmaradást, s útba ejtettem ismét a Lokalistát.

A konyha nemzetközinek mondható, némi mediterrán hangsúllyal. A grillezett sajtot medvehagymás rizottóval adják, a sült kacsacomb körete szicíliai krumplis tészta és sült füge, a lazacot gorgonzolás gnocchi-val és pak choi-jal kínálják, de megjelennek néhány fogás erejéig a magyar ízharmóniák is. Jómagam ezek közül válogattam.

Az itallap is rejteget kellemes meglepetéseket, bár összességében javítható és bővíthető. A legkevésbé izgalmas rész a sörműfaj, Dreher – Pilsner – HB (azaz Asahi) söröket tartanak, a minőségi szegmenst egyetlen főzet képviseli, az is gyümölcsös, konkrétan a Monyónak Cherry Herója kapható náluk. Ha már a Dreher-termékekre alapoznak, nem lenne rossz az ANTL sorozatot is bevenni a szortimentbe (lásd erről itt), mindjárt akadna néhány érdekesebb főzet. De még jobb lenne, ha tartanának Zip’s és/vagy BAZ söröket a lokalitás jegyében.

A borok között örömmel láttam a tállyai Szent Benedek pincészet nedűit, melyek több figyelemre lennének méltók, mint amennyit kapnak. A tömény italok között is vannak izgalmasabb tételek, ezek közül Márton János „Magamnak főztem” pálinkáit említeném.

A tejfölhabos, burgonyagombócos, vargányás malacraguleves selymes, jó ízű, adja azt, amit elvárunk a műfajtól.

A „Jókai sertésszűz” remek kompozíció, vákuum alatt készült szűz, utánpirítva, belül rózsaszín, kívül kellemesen pörzses, egészében kellően szaftos, mellé koncentrált kolbászos, füstölt tarjás, pecsenyemártásos babköretet és ügyesen elkészített apró burgonyát adnak. Kifejezetten ütős, bátor tányér, valóságos ízbomba hardcore húsrajongóknak. A mellé kapott kenyér helyben sültnek tűnik, nem éri el a kovásszal dolgozó csúcspékségek szintjét, de sokkal jobb a boltinál. S kiválóan alkalmas a szaft tunkolására.

A túrógombóc nem teljesen meggyőző, a túrónak a részarányát jó lenne növelni, de ezzel együtt élvezhető, és nem halványítja el a remek leves és főétel élményét. Jó mellé a mangómártás, az apróra vágott ananász és a tejfelhab.

Öröm volt látni, hogy a Lokalista tartja a szintet. Jó lenne egy alkalommal elborozgatni náluk egy „krémes hármas”, azaz kolbászkrém, újhagymás krémsajt és füstölt padlizsánkrém mellett.

 

Elérhetőségek:

Lokalista Bistro

Miskolc, Széchenyi u. 36.

Telefonszám: +36 46 542 672

Honlap: http://lokalistabistro.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Lokalista Bistro (Fotó: A kép a szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.